Situația din sectorul agricol al Republicii Moldova a fost discutată de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău și oficiali de la Bruxelles.
Oficialul de la Chișinău, aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, a avut întrevederi cu Janusz Wojciechovski, comisarul european pentru Agricultură, cu Mihail Dumitru, director general adjunct DG AGRI, cu Elisabeth Werner, secretar general adjunct al Comisiei Europene și cu Gert Jan Koopman, directorul general DG NEAR.
În cadrul discuțiilor, Vladimir Bolea a prezentat cele mai recente evoluții din sectorul agricol, dar și propunerile de acțiune privind atenuarea impactului economic al războiului din Ucraina asupra agricultorilor din R. Moldova.
Un alt subiect abordat de vicepremierul de la Chișinău s-a referit la includerea Republicii Moldova în platforma creată de Comisia Europeană privind gestionarea crizei cerealelor, alături de cele cinci state (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia). Scopul platformei este de a coordona și optimiza tranzitul și importul cerealelor din Ucraina. Oficialii europeni au declarat că vor analiza și vor informa despre posibilitatea de a include Republica Moldova în acest format de cooperare.
Totodată, Comisia Europeană va studia calculele oferite de Republica Moldova pentru stabilirea gradului de afectare a agricultorilor din R. Moldova ca urmare a războiului din Ucraina. În baza analizelor, vor fi examinate soluțiile de sprijin pentru sectorul agricol din R. Moldova.
Menționăm că agricultorii din Republica Moldova protestează de câteva zile în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, parcându-și tehnica agricolă în fața Guvernului. Aceștia cer susținere de la autorități pentru a nu falimenta.
Până acum fermierii au avut discuții cu mai mulți reprezentanți ai autorităților de la Chișinău, inclusiv cu președintele Maia Sandu, care a subliniat că „toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli”.