Etnicii români din Ucraina sunt supuşi în continuare unui proces de asimilare forţată, a atras atenția parlamentarul AUR, Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, în cadrul unei conferințe de presă.
„În Ucraina, autorităţile continuă să limiteze învăţarea limbii române şi perpetuarea identităţii naţionale a etnicilor români. Se continuă cu acea făcătură numită ”limba moldovenească”, iar legat de aceşti etnici şi de alţii din comunităţile noastre istorice, care ar putea să-şi redobândească sau să obţină cetăţenia română, am avut astăzi o întâlnire la Comisia pentru românii de pretutindeni pe care o conduc, cu doamna preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Gabriela Lenghel. Domnia sa ne-a confirmat că sunt întârzieri mari la procesarea dosarelor de cetăţenie. Dânsa susţine că sunt 2 ani de întârziere. Noi avem informaţii că perioadele de întârziere sunt mult mai mari”, a subliniat parlamentarul.
Acesta a menționat că responsabilii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie se plâng de lipsă de personal și condiții de lucru.
„Noi am făcut solicitări repetate şi la vechiul ministru al Justiţiei în această privinţă. Reiterăm rugămintea către Ministerul Justiţiei, care acum are un nou ministru în persoana doamnei Alina Gorghiu, întrucât prin ordin de ministru poate să mărească numărul de funcţionari. Ar mai fi necesari 40-50 de funcţionari. De asemenea, autoritatea ar avea nevoie de un spaţiu de lucru adecvat. Stă într-o clădire istorică, în spaţii extrem de mici şi neconforme pentru activitatea aceasta”, a mai adăugat senatorul AUR.
Consiliul Național al Românilor din Ucraina a cerut de-a lungul timpului autorităților de la Kiev să renunțe la folosirea sintagmei sovietice de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina.