Giurgiuleşti, un sat cu mai puţin de 3.000 de locuitori, aflat în raionul Cahul, este localitatea care face legătura feroviară şi terestră între România, Republica Moldova şi Ucraina, iar podul din sat, de la granița cu România, a fost recent amenințat cu lovirea de așa-zisul guvernator instalat de ruși în zonele ocupate din regiunea ucraineană Herson.
„E un punct strategic. Am bănuit că podul acesta va fi o temă în război, pentru că este un nod de comunicare între Moldova şi Uniunea Europeană, prin România. Avem două puncte vamale, unul spre Ucraina şi unul spre România. Aici se leagă toate, la noi, la Giurgiuleşti”, explică primăriţa Tatiana Gălăţeanu pentru Libertatea.
Tatiana Gălăţeanu crede că importanţa strategică a localităţii pe care o administrează a adus-o în atenţia ruşilor.
„Sinceră să fiu, la relaţiile pe care le avem în ultima perioadă cu România, noi acolo ne punem toată nădejdea. Mulţumim statului român pentru grija pe care o are de ţara noastră. Singurul lucru care mă linişteşte e că România e ţară UE şi NATO şi nu cred că dânşii vor lăsa ruşii să facă acest pas. Şi mai vreau să cred că această declaraţie va rămâne la nivel de narativ. Dac-ar fi să fie, ar fi un război, Doamne fereşte!”, a mai adăugat edilul.
De Giurgiuleşti aparţine şi singurul port funcţional al R. Moldova. Portul Giurgiuleşti are statut de zonă economică liberă până în anul 2030, adică aici pot fi introduse mărfuri fără aplicarea restricţiilor tarifare ale regimului vamal. Portul este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime.
Amintim că guvernatorul prorus al regiunii Herson, Vladimir Saldo, a sugerat recent că armata rusă ar putea ataca podul de graniță Galați – Giurgiulești.