25 de militari din Republica Moldova și 5 militari internaționali au fost certificați ca evaluatori NATO ai Conceptului Capabilităților Operaționale (OCC) de nivelul I. Aceștia au dreptul să evalueze subunitățile naționale și internaționale în vederea capabilității și interoperabilității cu armatele statelor partenere.
O echipă internațională mobilă de specialiști instruiește în aceste zile evaluatorii de nivelul I și administratorii bazei de date ai Conceptului Capabilităţilor Operaţionale.
Potrivit colonelului Sorin Bacalu, șef interimar al Direcției instruire întrunită și doctrine, cursurile au loc la Baza militară de instruire a Armatei Naționale, în perioada 26 – 30 iunie, o premieră pentru R. Moldova.
Astfel, el a remarcat că la finele instruirii alți 5 ofițeri din R. Moldova vor fi certificați ca administratori ai bazei de date OCC.
Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (Operational Concept Capability — OCC) este un instrument de colaborare în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace (PfP), care are drept scop implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea unităţilor declarate.
Potrivit Ministerului Apărării de la Chișinău, certificarea OCC este o condiție obligatorie pentru participarea Armatei Naționale în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, inclusiv KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban. Armata Națională a Republicii Moldova a aderat la OCC în 2007.