Salvatorii din Republica Moldova și România au desfășurat aplicații tactice de teren, cu implicarea forțelor și mijloacelor de intervenție de pe ambele maluri ale Prutului. Aplicațiile au avut loc în Iași, fiind o parte componentă a Exercițiului internațional de tip combinat „PRUT-2023”.
Conform scenariului, pe teritoriul României au fost înregistrate două situații de urgență ample, generate de producerea unor accidente rutiere cu victime multiple.
Astfel, pe traseul național din raza localității Vulturi, comuna Popricani s-a produs un accident rutier cu implicarea unui autobuz și unui autoturism, în urma căruia au rezultat 37 de victime. Un alt accident grav de circulație a avut loc în apropierea aceleiași localități, unde un autobuz cu pasageri s-a tamponat într-o cisternă, care transporta substanțe periculoase.
În urma accidentului mai multe persoane au fost rănite, iar unele au rămas încarcerate în fiarele autobuzului. Totodată, impactul a provocat scurgeri ale substanțelor toxice transportate de autocisternă, dar și un incendiu la autovehiculul avariat. În acest sens, România a solicitat asistența Republicii Moldova, în vederea lichidării consecințelor situațiilor excepționale produse.
La fața locului, echipele specializate ale serviciilor de urgență din România și Republica Moldova au efectuat, în comun, lucrări de descarcerare și salvare a sinistraților. Totodată, medicii și paramedicii SMURD au acordat asistență medicală de urgență, persoanelor rănite. Mai mult, pompierii au stins flăcările, care au cuprins mijloacele de transport, iar echipele destinate lichidării consecințelor accidentelor CBRN au efectuat misiuni de cercetare, au delimitat și au marcat zonele contaminate, ulterior fiind întreprinse măsuri de decontaminare a sectoarelor afectate de substanțele toxice. În salvarea vieților omenești au fost antrenați peste 200 de pompieri, salvatori, paramedici, medici, asistenți și voluntari, fiind implicate atât mijloace tehnice terestre, cât și aeriene.
Exercițiului internațional de tip combinat „PRUT-2023” are drept scop exersarea procedurilor existente în reacționarea optimă și intervenția comună în situații excepționale în zona transfrontalieră, cu acordarea asistenței medicale de urgență și a procedurilor asociate, precum și antrenarea angajaților din cadrul structurilor operative implicate, pentru punerea în aplicare a Planul de Intervenție Comună România-Republica Moldova.