Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina și Bosnia și Herțegovina – state candidate pentru a adera la UE, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țări membre ale Spațiului Economic European se aliniază regimului de sancțiuni în privința încercărilor de destabilizare a R. Moldova.
„Decizia Consiliului European stabilește un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor fizice, care subminează sau amenință suveranitatea, independența, democrația sau securitatea R. Moldova. Decizia vizează persoanele fizice sau juridice, precum și entități sau organisme asociate acestora. Țările candidate la aderare: Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina și Bosnia și Herțegovina, precum și țările EFTA – Islanda, Liechtenstein și Norvegia, membre ale Spațiului Economic European, se aliniază la prezenta decizie a Consiliului”, se arată într-un comunicat de presă al Comisie Europene.
Astfel, statele respective se vor asigura că politicile lor naționale „sunt conforme cu prezenta decizie a Consiliului”.
La sfârșitul lunii mai 2023, Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a adoptat, la Bruxelles, prima listă de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, regim creat la propunerea fostului ministru român de Externe, Bogdan Aurescu.
Printre persoanele sancționate se numără: Ilan Șor, Igor Chaika, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Aleksandr Kalinin, Vladimir Plahotniuc și Grigore Caramalac.
Anterior, aceleași persoane au fost sancționate de Norvegia și Canada, iar oligarhii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor – și de SUA. Totodată, pe 28 iunie, Consiliul Federal al Elveției a dispus, prin intermediul unei ordonanțe, sancțiuni care vizează cinci persoane bănuite că vor să destabilizeze situația din R. Moldova: Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc și rusului Igor Ceaika.