Maia Sandu, despre consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut luni, 3 iulie, o întrevedere cu Niels Annen, secretar de stat parlamentar de la Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, aflat într-o vizită la Chișinău. 

Părțile au discutat despre provocările cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și agenda de reforme a Guvernului de la Chișinău.

Astfel, șefa statului a apreciat parteneriatul strâns pe care îl are Republica Moldova cu autoritățile din Germania și cooperarea eficientă pentru dezvoltarea și modernizarea statului de care beneficiază Chișinăul, prin programele Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Totodată, Maia Sandu a remarcat că războiul Rusiei contra Ucrainei are consecințe grave asupra economiei și asupra societății din R. Moldova. Șefa statului a mai subliniat, în acest context, că autoritățile de la Chișinău mizează în continuare pe ajutorul Germaniei pentru a putea spori reziliența economiei în fața provocărilor.

Menționăm că oficialul german se află într-o vizită la Chișinău în contextul negocierilor privind cooperarea tehnică și financiară dintre Republica Moldova și Germania pentru 2023-2024.

Negocierile respective au loc o dată la doi ani. În cadrul acestora se formalizează propunerile de proiecte și angajamentele financiare ale părții germane pentru următoarea perioadă. Germania oferă asistență în domenii precum dezvoltarea economică durabilă, formarea și ocuparea forței de muncă, dezvoltarea capacităților afacerilor mici și mijlocii, domeniul climă și energie și altele.

Next Post

Arhiva InfoPrut