Amenințarea rușilor de a arunca în aer podul Galați-Giurgiulești, care face legătura dintre România și Republica Moldova face parte „dintr-un arsenal de presiune psihologică”. Declarația a fost făcută de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
El a mai adăugat că ar fi vorba despre atacuri hibride și de un război informațional declanșat de Rusia împotriva Republicii Moldova.
„Nu vedem resurse militare ale Federației Ruse care să pună în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova. Asta nu înseamnă că nu sunt tentați și nu folosesc un arsenal de război hibrid, instigare la insubordonare socială și modul în care încurajează, în mod explicit, proteste împotriva Republicii Moldova, atacuri cibernetice. De multe ori însă este vorba despre o presiune psihologică. Astfel de declarații despre podul de la Giurgiulești, care leagă și România, fac parte dintr-un arsenal de presiune psihologică, de comunicare, și el face parte din războiul hibrid”, a mai explicat Mircea Geoană într-un interviu pentru Digi.24.
Secretarul general adjunct al NATO a mai subliniat că „din punctul de vedere al intereselor românești, România este perfect protejată”.
„Luăm toate măsurile și lucrăm împreună cu Republica Moldova, pentru a le asigura acel minim de capabilități militare și de apărare antirachetă, de protecție cibernetică, care să-i facă mai robuști și mai rezilienți în fața unor astfel de atacuri. Este vorba de atacuri hibride și de un război informațional și psihologic, declanșat împotriva opiniei publice din Republica Moldova”, a mai spus el.
Oficialul a subliniat că la NATO „există un sprijin impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova”.
Amintim că guvernatorul pro-rus al regiunii Herson a amenințat, în iunie, că rușii ar putea arunca în aer podul de la Giurgiulești, ca răspuns la atacul ucrainenilor asupra unui pod ce leagă regiunea Herson de Crimeea. Podul rutier Galați – Giurgiulești a fost construit 1949, are o lungime de 125 metri și face legătura între România și Republica Moldova.