Comisia Europeană intenționează să deburseze până la sfârșitul acestui an cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară în valoare de 145 de milioane de euro destinată Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, aflat într-o vizită la Chișinău.
Oficialul a menționat că Republica Moldova s-a confruntat cu mai multe provocări în ultimii ani printre care pandemia, criza energetică, impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și amenințările hibride.
El a apreciat modul în care autoritățile de la Chișinău au gestionat aceste crize, remarcând totodată că o parte din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene au fost îndeplinite, iar celelalte necesită angajamente suplimentare.
Comisarul european a mai dat asigurări că UE va ajuta în continuare Republica Moldova în vederea consolidării securității energetice, îmbunătățirii mediului de afaceri, dar și în lupta împotriva corupției.
„Cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară de 145 de milioane de euro va fi virată până la finele anului curent. Pe lângă această asistență bilaterală, Comisia Europeană vine cu sprijin în cadrul planului nostru economic și de investiții, pentru a identifica fonduri în vederea atingerii cifrei de 1,6 miliarde de euro, așa cum a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acest lucru va reprezenta o investiție directă în economia R. Moldova și va aduce oportunități pentru companiile din R. Moldova”, a menționat Paolo Gentiloni într-o conferință de presă.
Oficialul european a mai subliniat că autoritățile de la Chișinău ar mai putea beneficia de resurse suplimentare în cadrul celei de-a patra conferințe a donatorilor Platformei de sprijin pentru R. Moldova, inițiativă comună a României, Germaniei și Franței, care ar urma să aibă loc în luna octombrie.
La rândul său, Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, a declarat că „datorită susținerii din partea Uniunii Europene, consolidăm securitatea energetică, îmbunătățim mediul de afaceri, atragem investiții și luptăm împotriva corupției, în beneficiul cetățenilor noștri”.
„Am discutat despre diferite recomandări pentru ca asistența macrofinanciară să fie utilizată mai eficient, în așa fel încât să putem să ne ajustăm reglementărilor europene, dar și să ne susținem economia. Dezvoltarea economică este prioritatea Guvernului. Am apreciat faptul că avem o deschidere pentru liberalizarea în continuare a comerțului cu Uniunea Europeană, ceea ce creează oportunități pentru investiții străine, dar și pentru creșterea volumului de export al produselor din Republica Moldova”, a spus Dorin Recean.
Menționăm că Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a efectuat în perioada 6-7 iulie, o vizită la Chișinău. Astfel, el s-a întâlnit cu mai mulți oficiali printre care Maia Sandu, președintele Republicii Moldova și Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău.