Funcţiile operatorului sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz vor trece către Vestmoldtransgazul românesc, care este o subsidiară a Transgaz, după ce Parlamentul de la Chișinău a votat în acest sens, potrivit Stiri.md.
Dacă va intra în vigoare, actul normativ va putea elibera de sub controlul Rusiei obiectivele energetice din Republica Moldova. El a fost votat de deputaţii PAS, în timp ce Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a votat împotrivă.
Transgaz va prelua operarea, dispecerizarea și exploatarea Sistemului Naţional de Transport al Republicii Moldova de la Moldovatransgaz, cu acţionar majoritar Gazprom. Tot Gazprom este principalul furnizor de gaze al R. Moldova, livrările din România fiind doar marginale.
Necesitatea proiectului este determinată de vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenţei în cazul nerespectării cerinţelor legale privind separarea, independenţa şi certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor. Obligativitatea separării operatorilor de transport energie este o cerinţă Uniunii Europene ce trebuia îndeplinită până în 2021. Pe 31 mai 2023, Comunitatea energetică a avertizat Republica Moldova în legătură cu restanţele la acest capitol.
Astfel, pentru a continua să funcţioneze ca operator STG, compania Moldovatransgaz trebuie să fie certificată de către ANRE ca operator STG separat.
Preluarea de către Transgaz a sistemului R. Moldova ar însemna încă un pas în cooperarea energetică dintre România și R. Moldova, după conducta de gaze Iași-Ungheni, spațiile de stocare gaze pe care România le pune la dispoziția R. Moldova, linia de conexiune electrică directă și preconizata preluare a bursei de energie de peste Prut de către OPCOM, operatorul bursei românești.