Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit pe 24 aprilie lansarea cărții „Istoria Basarabiei”, scrisă de profesorul universitar Ștefan Purici. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Magna a Corpului E al instituției, fiind organizat de Institutului pentru Românii de Pretutindeni „Eudoxiu Hurmuzachi” în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare”, Fundația „În Memoriam” Suceava, Asociația Română pentru Politică Externă (A.R.P.R.) și Fundația Ecologică din Bucovina.
Manifestația moderată de profesorul Vasile Demciuc, cadru didactic al instituției sucevene, i-a avut invitați pe domnul Cristi Dumitru, președinte al Institutului pentru Românii de Pretutindeni „Eudoxiu Hurmuzachi”, profesorul Aurel Preda, ambasador și președinte A.R.P.R., Gheorghe Băloiu, consilier A.R.P.R., profesorul Florin Pintescu, cadru didactic al
Universității „Ștefan cel Mare” și, desigur, profesorul Ștefan Purici, autorul cărții și prorectora al instituției de învățământ superior sucevene.
Cristi Dumitru, director general al Institutului pentru Românii de Pretutindeni „Eudoxiu Hurmuzachi”, a menționat în cadrul conferinței că institutul pe care îl conduce s-a străduit în ultimii ani să publice cât mai multe studii în care să fie reflectată istoria comunităților românești din afara României. Intenția institutului este aceea de a introduce în liceele și universitățile românești cursuri speciale de istorie a Basarabiei. În acest context, cartea scrisă de profesorul Ștefan Purici este un prim pas în acest scop deoarece va fi distribuită în 500 de licee, precum și în toate universitățile din România și Republica Moldova. Din păcate, la ora actuală, singura universitate din România care are un curs de istorie a Basarabiei este universitatea „Ștefan cel Mare”, cursul fiind susținut de profesorul Ștefan Purici în cadrul Facultății de Istorie a universității sucevene. În același context, Cristi Dumitru a subliniat faptul că unul din obiectivele institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, dar și a altor instituții din
România este de a face cunoscută istoria comunităților românești din afara granițelor țării și de a susține identitatea etnică și lingvistică a românilor din diasporă.
Profesorul Florin Pintescu a prezentat lucrarea colegului său, menționând utilitatea acesteia prin documentația bogată prezentată în carte, dar și datorită sintetizării principalelor evenimente care au marcat de-a lungul timpului istoria provinciei românești Basarabia. La rândul său, autorul cărții a adăugat câteva cuvinte, menționând că „Basarabia este un
cuvânt greu încercat în istorie în ultimele două secole, un cuvânt care naște speranță și vise, disperare și alinare, desconsiderare și revoltă. Mulți dintre cei pentru care acest cuvânt este un strigăt pe fondul acalmiei identitare privesc cu mare surprindere și durere spre cei pentru care Basarabia este o problemă în plus, o problemă ce deranjează, o chestiune ce nu îi privește și care, oricum, e departe…”
La rândul său profesorul Aurel Preda, ambasador și președinte al Asociației Române pentru Politică Externă, a vorbit despre diplomația românească și despre relațiile ruso-române în contextul cedării și recuperării Basarabiei în diferite contexte istorice. Totodată, domnia sa
ne-a oferit tuturor celor prezenți în sală o adevărată lecție de istorie a prezentului românesc, a importanței deosebite pe care trebuie să o dețină păstrarea identității românești în Republica Moldova.
Volumul, publicat sub egida Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” cuprinde detalierea cursului special de „Istoria Basarabiei” susţinut de prof. univ. dr. Ştefan Purici la Facultatea de Istorie a Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.
Autor: Lilia Cazacu, pentru InfoPrut