Bugetul american al apărării pentru anul 2024, aflat la un nivel record de 886 de miliarde de dolari, cuprinde un proiect pentru întărirea și îmbunătățirea sistemului antirachetă din România, de la Deveselu, și a celui din Polonia, de la Redzikowo.
Propunerea prevede creșterea capacităților și capabilităților sistemului Aegis Ashore prin achiziția de rachete suplimentare SM-3, scrie Calea Europeană.
„Politica Statelor Unite este de a contribui cu capacități integrate de apărare antiaeriană și antirachetă, cum ar fi radarele AN/TPY-2 desfășurate în avanposturi și siturile Aegis Ashore, la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord pentru a învinge amenințările tot mai complexe la adresa forțelor armate ale Statelor Unite și a forțelor militare ale țărilor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din Europa“, arată documentul.
Astfel, nu mai târziu de 180 de zile de la data la care a promulgării legii bugetului apărării, directorul Agenției pentru Apărare Antirachetă a SUA trebuie să prezintă comisiilor de apărare ale Congresului un raport privind potențialele îmbunătățiri ale siturilor Aegis Ashore din Polonia și România.
Cu referire la România, legea bugetului Pentagonului cuprinde și o prelungire a finanțărilor pentru proiecte începute în 2019 în cadrul operațiunilor de urgență ale armatei SUA în străinătate. Astfel, Departamentul american al apărării va aloca 21,65 milioane de dolari pentru explozibili și muniție la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, situată pe coasta românească a Mării Negre, dar și aproximativ 5 milioane de dolari pentru un depozit de muniții în Bulgaria.
Inaugurat în mai 2016, în urmă cu șapte ani, sistemul american antirachetă de la Deveselu a trecut în același an sub comanda NATO, fiind constant în tirul retoricilor Rusiei cu privire la o potențială capacitate ofensivă a acestuia, deși facilitatea militară a fost construită pentru a apăra spațiul euro-atlantic de amenințări din Orientul Mijlociu.