Republica Moldova nu mai este parte a Adunării Interparlamentare a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), după ce Parlamentul de la Chișinău a denunțat astăzi, în lectură finală, a Convenției cu privire la aceast structură, adoptate pe 26 mai 1996.
Propunerea de denunțare a Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu.
„Nu mai vrem să facem parte din structuri și acorduri care nu au nicio valoare. Aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a adus și nu aduce niciun beneficiu moldovenilor. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”, a declarat anterior spicherul Grosu.
De la începutul acestui an, conducerea Parlamentului n-a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI. Republica Moldova urma să achite în acest an o cotizație de membru în valoare de 5,8 milioane de lei. Denunțarea convenției nu va afecta drepturile și obligațiile Republicii Moldova în raport cu alte părți la tratat și cu părțile terțe.
Tot astăzi, Legislativul a votat, în lectura a doua, denunțarea Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk la 22 ianuarie 1993, cu modificările operate prin Protocolul întocmit la Dușanbe la 30 octombrie 2015.
În aceeași ședință, deputații au denunțat, în prima lectură a Acordului de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la Moscova, la 17 ianuarie 1997.