O delegaţie de la Universitatea „Carol” din Praga s-a aflat timp de două zile la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” pentru a se familiariza cu specificul activității instituției.
Membrii delegației – Mlcek Mikulas, director adjunct al Laboratorului de Fiziologie Experimentală, șef al Centrului de Simulare Medicală, Leos Tejkl, bioinginer, Institutul de Fiziologie și Karolina Zemanova, inginer, asistent executiv, Institutul Ceh de Tehnologie a Sănătății, au avut întrevederi particulare cu reprezentanții departamentelor Cercetare, Didactic și Management Academic și ai Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.
„Universitatea este deschisă pentru inițierea unei colaborări cu instituții specializate din Cehia în diferite domenii de activitate. Printre acestea ar putea fi actualizarea curriculumurilor universitare la unele discipline, crearea oportunităților pentru mobilitate academică, instruiri, schimb de experiență între medici specialiști sau studenți, precum și inițierea unor proiecte de investiții privind dezvoltarea infrastructurii universitare”, a subliniat rectorul instituției de la Chișinău.
Mlcek Mikulas, director adjunct al Laboratorului de Fiziologie Experimentală, șef al Centrului de Simulare Medicală, a menționat că în prezent sunt identificate două direcții de cooperare, prima fiind integrarea simulării în educația medicală.
În cadrul proiectului pe componenta simulare, partenerii cehi au propus efectuarea vizitelor reciproce la Universitatea „Carol”, iar la final de proiect – organizarea unui seminar de formare a formatorilor pentru implementarea simulării în educația medicală.
A doua parte a colaborării vizează domeniul cercetare, preponderent în cardiologie, terapie intensivă și translațională. De asemenea, cinci studenți-doctoranzi ar putea merge în mobilitate la Universitatea „Carol” pe o perioadă de o lună, cheltuielile fiind asigurate integral din proiect. De asemenea, în luna octombrie 2023, alți trei specialiști în ventilație mecanică vor putea participa la o conferință, ce va avea loc în Praga, unde vor participa experți din întreaga lume pentru a-și împărtăși experiența și bunele practici în acest domeniu.
Colaborarea cu instituții de profil din Cehia este inițiată în contextul procesului de preaderare a Republicii Moldova la UE, iar sprijinul necesar va fi oferit universității printr-un program de granturi europene.