Ziua Imnului Național al României, marcată la Chișinău

Ziua Imnului Național al României va fi marcată vineri, 28 iulie, la Chișinău.

Astfel, în cadrul unui concert, care va avea loc în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, vor răsuna melodiile ce au servit drept imn național al României pe parcursul mai multor secole:

  • Marș triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor”,  primul imn de stat al României, care a fost adoptat în 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza;
  • Imnul „Trăiască Regele” a fost interpretat oficial din 1884 și este cel mai longeviv imn de stat al României, fiind intonat oficial timp de 63 de ani.
  • „Zdrobite cătușe” unul dintre imnurile naționale din perioada comunismului,  intonat între anii 1948 – 1953.
  • Te slăvim, Românie”, adoptat în 1953. Versurile au fost scrise de Eugen Frunză şi Dan Deşliu, pe muzica lui Matei Socor.
  • Trei culori” devine imn național în anul 1977, pe muzica lui Ciprian Porumbescu, textul, care aparținea compozitorului, ar fi fost modificat de Nicolae Ceaușescu pentru a reflecta lozincile comuniste.
  • Deșteaptă-te române!” devine imnul național în 1991 și rămâne a fi simbolul României până în prezent. În perioada anilor 1991 – 1993, „Deșteaptă-te române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova. ​

Aceste melodii vor fi intonate de „Corul Marii Uniri”, un ansamblu coral bărbătesc din Iași, format din 24 de membri, condus de maestrul Andrei Fermeșanu, manager și solist al Operei Naționale Române din Iași.

Totodată, profesorul universitar Adrian Cioroianu, managerul general al Bibliotecii Naționale a României, va prezenta un scurt istoric a celor șase imnuri ale României.

Evenimentul este organizat la inițiativa Asociației YUFest, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în cadrul proiectului „Imnul național, simbolul unității românilor!”.

Partenerii evenimentului sunt Opera Națională Română Iași, Primăria mun. Iași, Ateneul Național din Iași și Muzeul Național de Istorie a Moldovei de la Chișinău.

Menționăm că anual la data 29 iulie este marcată Ziua Imnului Național al României. Interzis timp de aproape o jumătate de secol, cântecul patriotic „Deşteaptă-te, române!” a fost consacrat, imediat după decembrie 1989, prin Constituția din 1991, Imnul Național al României.

La 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Versurile cântecului aparţin poemului „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” iar linia muzicală a fost inspirată de o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic şi naţional al versurilor l-a determinat pe Nicolae Bălcescu să numească acest imn „o adevărată Marseilleză românească”.

Deșteaptă-te române!” a fost și primul imn al Republicii Democratice Moldovenești în perioada anilor 1917 – 1918, dar și al Republicii Moldova din 1991 – 1994, fiind adoptat odată cu Declarația de Independență și drapelul de stat.

Next Post

Arhiva InfoPrut