Ambasada Rusiei în Republica Moldova a fost dată în exploatare în anii 90, iar antenele de pe acoperiș sunt „ruginite” și trebuie „reînnoite” periodic. Aceasta este explicația lui Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei la Chișinău, după apariția unei investigații jurnalistice privind acțiunile de spionaj ale Moscovei în Republica Moldova.
El a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe de la Chișinău pentru a oferi explicații în acest sens, iar la ieșirea din instituție a acuzat că acest „scandal de spionaj” ar avea de fapt legătură cu „decizia luată mai demult privind reducerea numărului de diplomați ruși”.
Mai mult, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a spus că această decizie a fost previzibilă și că nu i-au fost prezentate dovezi care să susțină acuzațiile.
„Acest scandal privind acțiunile de spionaj este un motiv pentru a reduce numărul de diplomați. Despre decizie am fost anunțați astăzi. Acest fapt va influența negativ dialogul dintre cele două state. Decizia nu corespunde relațiilor de prietenie. Aceasta era una previzibilă, însă nu am crezut că va fi luată atât de rapid. Sunt măsuri radicale. Cei care au luat asemenea decizii trebuie să înțeleagă ce urmări vor fi în plan bilateral”, a amenințat Vasnețov.
El a mai acuzat autoritățile Republicii Moldova de „rusofobie”, menționând că relațiile dintre cele două state au fost afectate semnificativ.
Totuși, fiind întrebat de ce ar avea nevoie Ambasada Rusiei la Chișinău de atâtea antene pe acoperiș, diplomatul rus a spus că acestea sunt „ruginite” și trebuie „reînnoite” periodic.
„Ambasada a fost construită și dată în exploatare la sfârșitul anilor 90. Și de atunci acolo stau antenele. Multe dintre ele sunt ruginite. Dacă ar lucra bine telefonia și internetul, atunci nu ar fi nevoie de reînnoiri permanente. Mai mult, aceste antene se cumpără pe piața locală”, a spus Vasnețov pentru presa de la Chișinău.
Menționăm că Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău, a anunțat astăzi că numărul diplomaților din Rusia acreditați în Republica Moldova va fi redus considerabil. El a mai adăugat că în acest mod în Republica Moldova vor fi „mai puțini indivizi care să destabilizeze statul”.
Decizia a fost luată după apariția unei investigații care arată că Ambasada Rusiei la Chișinău este dotată cu multiple sisteme de antene care pot capta orice tip de semnal la distanță.
Jurnaliștii de investigație au identificat persoanele care operau aceste sisteme de pe acoperișul misiunii diplomatice și care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești. Conform sursei citate, activitatea derulată pe acoperiș devine deosebit de remarcabilă înaintea alegerilor prezidențiale sau parlamentare, precum și în timpul vizitelor delegațiilor străine în R. Moldova.