Decizia Republicii Moldova de a reduce personalul Ambasadei Rusiei la Chișinău nu va opri toate acțiunile de spionaj ale Moscovei. Este opinia lui Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării de la Chișinău, care susține că pentru a opri filajul este nevoie și de alte măsuri importante.
Totuși, el a remarcat că recenta decizie a Chișinăului privind reducerea personalului misiunii diplomatice ruse va îngreuna activitatea spionilor Moscovei.
„Nu pot să-i numesc chiar diplomați, ei sunt diplomați îmbrăcați în civil, dar, undeva mai adânc, au ascunsă legitimația de ofițer FSB, SVR sau GRU. Ambasada rusă ocupă un întreg cartier, unde activau foarte mulți oameni și nimeni nu știa cu ce se ocupă acești oameni, pentru că R. Moldova este o țară mică. Decizia asta era foarte demult așteptată. Măsura va fi destul de eficientă, dar nu va stopa în totalitate aceste acțiuni ale Moscovei. Desigur că li se va îngreuna foarte mult activitatea pentru că acum vor fi doar zece și vor fi mult mai ușor de supravegheat. Dacă Rusia va expulza câțiva diplomați ai R. Moldova, Chișinăul a lăsat 10 ruși ca să aibă de unde expulza” a declarat Șalaru pentru deschide.md.
Potrivit acestuia, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova ar cunoaște care este adevărata destinație a antenelor de pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău, dar pentru a le putea bruia, instituția are nevoie de aparataj special, care este foarte scump.
„R. Moldova este un stat asistat social, care trăiește din ajutoare și e falimentar. Sper că vom primi ajutoare și pentru SIS, ca SIS-ul să poată bruia acele antene, ca să prevenim filajul Moscovei. Trebuie să înțelegem că R. Moldova e un element important în acest joc geopolitic și Rusia vrea să păstreze controlul prin intermediul Transnistriei și Găgăuziei. Noi nu putem pretinde la un loc la masa negocierilor pentru aderarea la UE având aici un cuib de spionaj, practic Ambasada Rusiei controla tot ce mișca în R. Moldova” a afirmat Șalaru.
El a mai remarcat că nu este suficient ca Republica Moldova să reducă numărul diplomaților ruși pentru a se debarasa de influența Moscovei. O altă măsură necesară în acest sens ar fi eliminarea din sistem a persoanelor care au tangență cu Rusia, în special cei care și-au făcut studiile acolo.
„România și Bulgaria, atunci când au aderat la UE și la NATO, din toate instituțiile statului au fost excluși toți cei care aveau legături cu Rusia într-un fel sau altul, care au făcut studii, care lucrau în domeniul de securitate și militar. Toți au fost scoși în afara sistemului. Nu poți să spui că toți erau agenți ruși, dar prezintă o vulnerabilitate și acești oameni trebuie scoși și la noi. Îl avem pe Vasiloi, care a absolvit școala superioară de grăniceri din cadrul FSB și el azi conduce Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din R. Moldova. Avem la SIS oameni care au terminat academia FSB. Sunt și la Ministerul Apărării” a punctat Șalaru.
Menționăm că Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău, a anunțat acum câteva zile că numărul diplomaților din Rusia acreditați în Republica Moldova va fi redus considerabil.
Decizia a fost luată după apariția unei investigații care arată că Ambasada Rusiei la Chișinău este dotată cu multiple sisteme de antene care pot capta orice tip de semnal la distanță.
Jurnaliștii de investigație au identificat persoanele care operau aceste sisteme de pe acoperișul misiunii diplomatice și care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești. Conform sursei citate, activitatea derulată pe acoperiș devine deosebit de remarcabilă înaintea alegerilor prezidențiale sau parlamentare, precum și în timpul vizitelor delegațiilor străine în R. Moldova.