În Republica Moldova a fost înființată, în premieră, o rețea de 20 de biblioteci de semințe. De asemenea, o mie de semințe au fost distribuite bibliotecilor nou create. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei.
Partenerii cehi au asigurat, de asemenea, instruirea pentru circa 60 de fermieri cu privire la gestionarea bibliotecilor de semințe. Managerii servesc drept „salvatori de semințe”, a căror misiune este de a păstra și de a preveni diferitele semințe de la dispariție.
„Sunt bucuros că Republica Cehă își poate împărtăși experiența într-un domeniu atât de important în dezvoltarea Republicii Moldova cum este agricultura, și în special agricultura ecologică, prin implementarea a diverse proiecte de transfer de inovații cum este și proiectul „Uniți prin semințe”, susținut în cadrul Fondului Ceh pentru Inovații, dar și alte proiecte de cooperare finanțate de Agenția Cehă pentru Dezvoltare”, a subliniat Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Stanislav Kázecký.
Bibliotecile de semințe funcționează cu succes în Cehia de mai mulți ani. Oricine, de la fermierii locali și persoanele pasionate de agricultură, până la locuitorii urbani, organizațiile obștești și tinerii pot veni la biblioteca locală de semințe și pot împrumuta diverse specii de semințe pentru a le cultiva, dar și pentru a produce o nouă generație de semințe în sezonul următor și a le returna ca donație bibliotecii spre conservare.