Ziua imnului național al României – „Deșteaptă-te, române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848 – este sărbătorită astăzi la Chișinău, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, la inițiativa Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM).
„Deșteaptă-te, române”, dar și imnul de stat al R. Moldova va fi interpretat de corul Marii Uniri de la Iași, format din 24 de bărbați, transmite Ziarul Național.
„Deșteaptă-te române” este imnul tuturor românilor, imnul care reprezintă românii de pretutindeni, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla. Fie că se află la București, la Paris sau la Chișinău, românii sunt reprezentați de acest imn. Acest imn ne reprezintă pe toți cei care suntem români și gândim românește”, a declarat deputatul Lilian Carp, care este prezent la eveniment.
Fostul ministru de Externe al României, istoricul Adrian Cioroianu, a recunoscut că simte o emoție mare și o curiozitate istorică atunci când aude imnul de stat.
„Simt o emoție când ascult imnul României, dar simt și o curiozitate istorică, dat fiind faptul că la vârsta mea am prins trei imnuri ale României. Unul până în 1977, după asta a fost imnul „Trei culori”, iar după 1989 a fost „Deșteaptă-te, române”. Ceea ce știu sigur e că nu aș vrea să-l mai aud pe al patrulea. Schimbarea prea des a imnurilor nu demonstrează stabilitate identitară și chiar stabilitate istorică. Astfel, îmi doresc ca acest imn să rămână cât mai mult posibil”, a precizat Cioroianu.
Primarul de Iași, Mihai Chirică, a menționat că toate cele șase imnuri ale României, dar și imnul R. Moldova vor răsuna astăzi la Chișinău.
„Este vorba de un cadru festiv și un proiect foarte frumos, în care imnul României sau imnurile României se vor intona din nou în cealaltă capitală a Moldovei – Chișinău. De fiecare dată când trec Prutul, mă încarc de patriotism. Deci, e multă emoție și bucurie de a fi alături de voi. Cred că putem fi de un real sprijin pentru Basarabia în drumul european. Sprijinim cu toată forța acest lucru și sperăm să vedem cât mai repede încă o steluță în plus pe steagul Uniunii Europene, care să fie dedicată Basarabiei. Nu cred că imnul a trebui schimbat, deoarece nu e un cântec de petrecere comun. Imnul trebuie să te invite la patriotism, la cunoașterea istoriei, la momentele cele mai importante din istorie”, a subliniat primarul de Iași.
Menționăm că Ziua Imnului Național al României este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Versurile cântecului aparțin poemului „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură” iar linia muzicală a fost inspirată de o melodie culeasă de Anton Pann.
„Deșteaptă-te române!” a fost și primul imn al Republicii Democratice Moldovenești în perioada anilor 1917 – 1918, dar și al Republicii Moldova din 1991 – 1994, fiind adoptat odată cu Declarația de Independență și drapelul de stat.