Decizia Republicii Moldova de a reduce personalul Ambasadei Rusiei la Chișinău vine ca răspuns la politicile lipsite de respect ale Moscovei. Declarații în acest sens au fost făcute de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.
Astfel, oficialul a remarcat că Rusia și până la această decizie a aplicat politici lipsite de respect față de cetățenii Republicii Moldova.
„În mare măsură, această decizie vine ca răspuns la aceste politici ale Rusiei. Rusia a ales să nu aplice politici corecte, respectuoase și de prietenie cu R. Moldova, să fie această țară, care creează aceste amenințări, probleme, efecte negative. Pe parcursul ultimelor trei decenii am asistat la acest sprijin deschis pentru separatismul transnistrean, menținerea ilegală a trupelor ruse, embargouri, suspendarea de către Rusia față de R. Moldova a acordului de liber schimb în cadrul CSI. Deci, există această lungă istorie de politici ostile, și aceste politici ostile și lipsite de respect s-au intensificat în ultimul timp. În ultimul an și ceva am avut mai multe episoade neplăcute, în care am fost tratați cu ostilitate și lipsă de respect. Am avut acele incidente cu rachetele rusești, care au traversat spațiul aerian, fapt care ne-a provocat probleme enorme în ceea ce ține de transportul aerian. Au fost reduse necesitățile de livrări de gaz în toamna acestui an, au fost tentativele de destabilizare a R. Moldova prin pregătirea unor violențe, ingerințe în procesele electorale din R. Moldova”, a explicat Nicu Popescu pentru presa de la Chișinău.
Potrivit ministrului de Externe al R. Moldova, efectul cumulativ al acestor situații a accentuat faptul că, pe de o parte, este importantă menținerea unor relații și unui dialog diplomatic între statele lumii, dar serviciile diplomatice există pentru a dezamorsa anumite tensiuni și pentru a îmbunătăți relațiile dintre state.
„În condițiile în care, în urma acestor acțiuni ostile ale Rusiei, s-a constatat că părți ai prezenței diplomatice a Rusiei pe teritoriul R. Moldova se ocupau de alte obiective decât gestionarea diplomatică a relațiilor cu R. Moldova, precum spionaj, tentative de destabilizare, ingerințe în afacerile interne. Așa că a fost luată această decizie de a concentra interacțiunea cu Rusia printr-un număr limitat de persoane și speranța noastră e că cei rămași vor fi diplomați care lucrează pentru menținerea unui dialog diplomatic. Mai multe țări din lume, în contextul războiului din Ucraina, au redus numărul diplomaților ruși. Ceea ce a făcut R. Moldova se înscrie în logica activității mai multor state. A fost o decizie suverană, care a fost luată în R. Moldova, de către R. Moldova, de care partenerii noștri au aflat atunci când era deja luată și aplicată” a mai spus șeful diplomației de la Chișinău.
Amintim că, săptămâna trecută, Republica Moldova a decis să reducă personalul de la Ambasada Rusiei la Chișinău la 25 de persoane de la nivelul actual de peste 80, începând cu data de 15 august. Autoritățile de la Chișinău au menționat atunci că o astfel de măsură va stabili paritatea cu Ambasada R. Moldova la Moscova.
Decizia respectivă a fost luată la câteva zile după ce jurnaliștii de investigație au relatat că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău sunt instalate 28 de antene care cel mai probabil sunt folosite la interceptări și spionaj.