Cooperarea Republicii Moldova cu România este atât de intensă, încât, deseori, Chișinăul nici nu reușește să mențină informația despre cât de repede avansează lucrurile în cele zeci și zeci de domenii. Declarații în acest sens au fost făcute de Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău.
Potrivit oficialului, cooperarea dintre Chișinău și București este fantastică și se extinde în toate domeniile, inclusiv în cel energetic.
„Cooperarea noastră cu România este fantastică. În mare parte, și acesta e un lucru pozitiv, cooperarea noastră e atât de intensă între absolut toate ministerele, încât, deseori, nici nu reușim să menținem informația despre cât de repede avansează lucrurile în cele zeci și zeci de domenii în care cooperăm. Lucrăm în permanență pe toate domeniile, precum energetic, construim interconectarea Chișinău-Vulcănești, discutăm cu România despre o nouă interconectare între Bălți și Suceava. Știți că în noiembrie 90% din electricitate a venit din România, stocăm în România gaz, etc.”, a declarat Nicu Popescu pentru deschide.md.
Ministrul de Externe de la Chișinău a remarcat că Republica Moldova și România au o colaborare excelentă și pe linia serviciilor diplomatice.
„Adevărul e că practic în toate capitalele lumii, serviciul diplomatic român lucrează pe necesitățile R. Moldova cot la cot cu serviciul nostru diplomatic, pentru a promova obiectivele noastre și pentru a ancora R. Moldova atât în UE, cât și în alte relații de parteneriate cu alte țări”, a explicat Popescu.
„Pentru noi este important să dezvoltăm acele parteneriate care ne vor consolida securitatea și apărarea. Președintele Klaus Iohannis a spus deschis în mai multe rânduri că R. Moldova nu va fi abandonată în niciun caz pe întreg spectrul de evoluții, inclusiv evoluții negative. Pentru noi, acest lucru ne oferă o perspectivă că și pe viitor vom fi în stare să avansăm în direcția consolidării securității”, a mai spus ministrul de Externe de la Chișinău.
Vorbind despre ce proiecte noi ar trebui să implementeze împreună cele două maluri ale Prutului, oficialul din Republica Moldova a pus accentul pe infrastructură.
„Personal, mi-aș dori să avem mult mai multe poduri cu România, fapt care ne va permite să facilităm circulația cetățenilor, să avem mai puține cozi, să fluidizăm comerțul, în special în contextul blocadei Mării Negre. Sunt convins că unul dintre obiectivele din relația noastră cu România din următorii ani este dezvoltarea infrastructurii care ne unește, poduri, interconectări electrice, calea ferată, astfel ca Republica Moldova, prin și alături de România, să fie cât mai integrată, cât mai unită cu spațiul european”, a conchis Nicu Popescu.