Cireșele din Republica Moldova au reușit să fie livrate în premieră în mai multe state ale Uniunii Europene. În acest an au fost exportate peste 16 mii de tone în valoare de peste 22 de milioane dolari, cu o creștere a exporturilor pe piața UE de 12,5 ori față de anul trecut.
Potrivit experților, lipsa de producție din partea concurenților cheie, precum Grecia, Spania și Italia a făcut ca producătorii basarabeni să aibă posibilitatea de a satisface cererea de cireșe de pe piața UE. Cireșele, în sezonul anului 2023, au ajuns în premieră în Spania, Italia, Belgia, Olanda.
„Pentru a rămâne competitivi și a ne alinia la cerințele de export, este necesar ca producătorii să lucreze în continuare asupra proceselor tehnologice de producere și post-recoltare a cireșelor pentru a asigura inofensivitatea și calitatea fructelor. Deoarece importatorii din UE sunt foarte exigenți privind calitatea fructelor, producătorii moldoveni trebuie să respecte cerințele privind nivelul maxim de reziduuri până la patru substanțe active prezente în fructele sâmburoase, solicitate de marii vânzătorii cu amănuntul din UE”, a precizat Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.
În ultimii cinci ani, în R. Moldova suprafețele de livezi cu cireș au crescut de la 3600 la 4300 de hectare. Astfel, R. Moldova se poziționează în top 15 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.