Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat politicienii care acceptă finanțări ilegale că partidele lor ar putea fi scoase în afara legii.
Fiind întrebată în cadrul unui interviu dacă există riscul ca oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc să revină într-o formă sau alta la putere, șefa statului nu a exclus faptul că ar exista partide politice de opoziție care sunt controlate de acesta, dar a dat asigurări că acele formațiuni nu influențează procesele politice din Republica Moldova.
„Noi, împreună cu cetățenii, l-am alungat pe Plahotniuc de la putere și am obținut sancționarea lui la nivel internațional. Nu exclud că unele partide politice de opoziție sunt controlate sau cooperează cu Plahotniuc, dar acestea nu influențează procesele politice la nivel național. Aceste partide trebuie deja să știe că finanțarea ilegală de care beneficiază poate să le scoată în afara legii. La fel, nu exclud că Plahotniuc mituiește judecători și procurori pentru a tergiversa examinarea dosarelor în care este vizat sau pentru a sabota reforma justiției. Tocmai de aceea, e nevoie de evaluarea externă a integrității judecătorilor și procurorilor și de excluderea acestora din sistem”, a declarat Maia Sandu pentru Ziarul de Gardă.
Menționăm că oligarhul Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019 după ce a pierdut puterea pe care o deținea prin intermediul Partidului Democrat (PDM).
El este vizat în mai multe dosare de rezonanță, inclusiv în cel cunoscut sub numele de „Furtul miliardului”. Fostul lider al PDM este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie, spălarea banilor, trafic de influență, dar și de alte infracțiuni.
Autoritățile din Republica Moldova au declarat anterior pentru presa de la Chișinău că în prezent locul aflării lui Plahotniuc nu este cunoscut. Totuși, Procuratura Anticorupție susține că a solicitat extrădarea oligarhului fugar în iunie și în septembrie 2020, atunci când acesta a fost localizat în SUA și, respectiv, în Turcia, dar fără a primi un răspuns în acest sens din partea celor două state.