Țările membre ale NATO sunt mai sigure față de amenințările din exterior și asigură cetățenilor un mediu de securitate sporit, fapt care face ca societatea să se dezvolte, iar economia să se întărească. Este opinia lui Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău.
Totuși, el a spus că, deși crede în apărarea colectivă, pentru a adera la NATO, autoritățile R. Moldova trebuie să modifice Constituția și să convingă societatea că acest pas este unul necesar.
„Ce ține de neutralitate, acest lucru depinde de mai mulți factori, în primul rând Constituția R. Moldova, pe urmă pregătirea populației pentru a accepta să trecem la integrarea în NATO, ceea ce, după părerea mea, ar dura mult. Dacă vreți să aflați părerea mea de cetățean, o să vă spun că, personal, cred în apărarea colectivă, fiindcă practica arată că în statele membre NATO nu a fost război. Ele sunt mai sigure față de pericolele și amenințările din exterior, asigură cetățenilor un mediu de securitate sporit, care face ca societatea să se dezvolte, iar economia să se întărească. Acesta ar fi un exemplu de analizat pentru mulți”, a declarat Anatolie Nosatîi pentru deschide.md.
Ministrul Apărării de la Chișinău a mai spus că a reușit să aprofundeze cooperarea cu NATO până la un nivel ridicat, mărind „numărul de proiecte ale Alianței care se desfășoară în R. Moldova, implementând standardele de interoperabilitate în toate domeniile de activitate”.
Fiind întrebat de ce statele membre ale Alianței susțin atât de mult R. Moldova în eforturile sale de a moderniza Armata, oficialul a explicat că securitatea și stabilitatea oricărui stat contribuie la stabilitatea regională.
„R. Moldova s-a identificat clar că dorește să fie un stat liber, care își concentrează activitatea pe valorile democratice. Susținerea acestor valori de către parteneri contează mult. Iar faptul că R. Moldova se află sub presiunea permanentă a Rusiei prin diferite metode, inclusiv anterior a fost chiar și sub presiune militară, a demonstrat clar că R. Moldova e vulnerabilă în fața unui scenariu militar. Orice democrație trebuie să fie apărată, iar apărarea se face doar cu forțele militare, forțele de ordine și instituțiile statului” a spus Nosatîi.
Ministrului Apărării de la Chișinău a mai dat asigurări că Republica Moldova are parteneri de încredere și nu este lăsată singură în fața provocărilor, ceea contribuie la menținerea unui climat de securitate stabil.