Politica externă a României în relaţia cu R. Moldova și perspectiva integrării imediate a R. Moldova în Uniunea Europeană prin reunirea cu România se numără printre subiectele care vor fi discutate în cadrul Universității de Vară a românilor de pretutindeni, ediţia XX, care a debutat, marţi, la Izvoru Mureşului.
„Temele de dezbatere vor scoate la iveală realităţile dramatice cu care se confruntă românii din diaspora şi din ţară, de multe ori mascate sau nebăgate în seamă de presa românească. Pe agenda de discuţii figurează problema afirmării identitare şi riscul deznaţionalizării comunităţilor de români care trăiesc în vecinătatea graniţei, a situaţiei dezideratului naţional al unirii cu Republicii Moldova în noul context geopolitic, problema retrocedărilor ilegale de proprietăţi din Transilvania şi lipsa de reacţie a statului privind recentele provocări, precum şi situaţia discriminării românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”, se arată într-un comunicat transmis presei.
De asemenea, participanţii la eveniment vor discuta „problematica politicii externe a României în relaţia cu fraţii de peste Prut, mai exact perspectiva integrării imediate a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin reunirea cu România”.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.