România este un avocat puternic al Republicii Moldova la Bruxelles și în capitalele europene. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
Ea a mai remarcat că România susține Republica Moldova și în toate etapele de integrare europeană.
„România este un avocat puternic al Republicii Moldova la Bruxelles și în capitalele europene. România ne ajută și aici, acasă, să reușim să facem transformările care sunt necesare ca R. Moldova să devină un stat european și acest ajutor este foarte diferit. În diferite instituții ale statului beneficiem de sprijinul României”, a explicat Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru RFI.
Șefa statului a vorbit și despre faptul că, în septembrie, la Chișinău va veni fostul negociator-șef al României cu UE, Vasile Pușcaș, pentru a oferi consultanță funcționarilor din R. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„Acum vom beneficia de consultanța unui om care a condus efortul de integrare europeană în România. Această expertiză este prețioasă pentru noi. Noi trebuie să învățăm cum să ne ajustăm instituțiile și cum să facem lucrurile mai repede și mai bine pentru că ne dorim să fim gata de aderare până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit șefei statului, Republica Moldova își dorește să obțină „o decizie pozitivă a instituțiilor europene, a statelor europene cu privire la inițierea negocierilor de aderare la UE cât mai curând posibil”.
„Am văzut o evaluare preliminară a Comisiei despre progresele R. Moldova și această evaluare a fost pozitivă. Dar încă avem de lucru. Nu este cazul să sărbătorim. E prea devreme. Avem de muncit în continuare pe reforma justiției, luptei împotriva corupției. Sunt cele mai dificile domenii de reformă din cauză rezistenței cu care ne confruntăm în sistem”, a specificat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a mai spus că o decizie legată de lansarea negocierilor poate fi în decembrie, dar „nu avem certitudinea care va fi această decizie. Știm că trebuie să muncim și vom munci cu toată responsabilitatea”.