Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat speranța ca în doi ani să existe o conexiune cu România pe linie de înaltă tensiune pentru a reduce riscurile privind asigurarea cu energie electrică.
Șefa statului a precizat în cadrul unui interviu că nu există un risc major legat de furnizarea gazelor naturale, subliniind că se lucrează pentru a asigura Republica Moldova cu gaze și energie electrică.
„Se fac rezerve de gaze. Avem un program destul de serios pe domeniul energetic și vom continua pentru că vrem să nu mai existe această dependență de Rusia. Vrem să avem acces la mai multe surse de asigurare cu resurse energetice. Vrem să facem mai multe investiții în energia regenerabilă, vrem să investim mai mult în eficiența energetică. Toate aceste lucruri sunt prioritare pentru autorități, pentru R. Moldova”, a declarat Maia Sandu pentru RFI.
Fiind întrebată dacă s-ar putea aștepta la toamnă noi presiuni din partea rușilor și o nouă criză energetică, șefa statului a răspuns că „Nu. Noi deja am diversificat furnizarea de gaze naturale”. „Evident, nu știm care vor fi prețurile în iarnă. O să încercăm și acum să-i susținem pe cei cu venituri mai mici. În ultimele două sezoane de încălzire, bugetul de stat a alocat resurse foarte mari ca să compenseze parțial creșterea prețurilor la resursele energetice. Dar pe subiectul furnizării de gaze naturale, nu există un risc major”, a mai adăugat ea.
Totuși, Maia Sandu a recunoscut că există unele riscuri în ceea ce privește problema curentului electric, subliniind că în acest context Republica Moldova contează pe sprijinul României.
„În continuare există niște riscuri pe problema curentului electric. Acolo se lucrează. Și în doi ani sperăm să avem această conexiune cu România pe linie de înaltă tensiune așa încât să reducem semnificativ și riscurile privind asigurarea cu energie electrică. Bineînțeles, contăm pe România. Ne-a ajutat în lunile din iarna trecută. Dacă va fi necesar, sunt sigură că ne va ajuta și în această iarnă. Dar sper că nu ne vom confrunta cu o criză similară celei de acum un an”, a afirmat președintele Republicii Moldova.
Menționăm că securitatea energetică a Republicii Moldova și pregătirea pentru sezonul rece au fost subiecte abordate, joi, 17 august, la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președintele Maia Sandu.