Școlile românești din regiunea transnistreană a Republicii Moldova se vor confruntă și în noul an de învățământ cu mai multe dificultăți din cauza regimului separatist de la Tiraspol.
Acest lucru a ieșit la iveală și în cadrul unor inspecții ce au avut loc în cinci școli românești din regiunea transnistreană, la care au participat autoritățile de la Chișinău.
Astfel, reprezentanții Biroului politici de reintegrare, ai Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău, ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au mers luni, 21 august, la Gimnaziul „Constantin Sucitu” din satul Corjova, la Gimnaziul Roghi din raionul Dubăsari și la Liceul Teoretic „Evrika” din orașul Râbnița.
În cadrul vizitei de la Gimnaziul Roghi, administrația instituției și reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău și-au exprimat îngrijorările privind buna desfășurare a procesului educațional.
Aceste îngrijorări vin în contextul în care regimul separatist de la Tiraspol „nu și-a exprimat deschiderea pentru efectuarea lucrărilor de reparație a unor drumuri de pe platoul Cocieri, unul dintre acestea fiind chiar în fața Gimnaziului Roghi, astfel persistă riscul real a unor surpări de pământ pe teritoriul instituției de învățământ”.
De asemenea, reprezentanții autorităților de la Chișinău, au vizitat astăzi, 22 august, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol și Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina.
Potrivit Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, lipsa sediilor proprii pentru școlile românești din regiunea transnistreană creează un mediu educațional mai puțin predictibil și generează o serie de dificultăți pentru aceste instituții de învățământ.
Totuși, „urmare a evaluărilor nivelului de respectare a cerințelor sanitar-epidemiologice în vigoare și a regulilor de protecție anti-incendiară, experții de profil de pe ambele maluri au constatat faptul că gimnaziile și liceele date sunt pregătite pentru reluarea procesului educațional în anul de studii 2023-2024”, a informat Biroul politici de reintegrare de la Chișinău.
Menționăm că în regiunea transnistreană funcționează în total opt școli cu predare în limba română, conform programei Ministerului Educației de la Chișinău.