Cea de-a IX-a ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău va avea loc în perioada 21 – 24 septembrie la Cinematograful Cineplex-Loteanu. Cunoscutul regizor Cristian Mungiu va fi invitatul special al evenimentului, care va fi deschis cu proiecția în premieră în Republica Moldova a celui mai recent film realizat de acesta – „R.M.N.” (2022).
Ediția din acest an a Zilelor Filmului Românesc îi dedică celebrului cineast secțiunea Focus. Astfel, pe lângă filmul „R.M.N.” (2022), această secțiune va mai cuprinde „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), singurul lungmetraj românesc laureat cu prestigiosul premiu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, precum și filmul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident” (2002), care a avut de asemenea premiera pe Croazetă, în secțiunea Quinzaine des réalisateurs.
Toate proiecțiile și evenimentele din cadrul Zilelor Filmului Românesc la Chișinău vor fi cu intrare liberă.
Născut la Iași în 1968, cu rădăcini basarabene, Cristian Mungiu a studiat mai întâi literatura engleză și a lucrat ca profesor și jurnalist. A urmat apoi Academia de Teatru și Film din București, pe care a absolvit-o în 1998, devenind ulterior unul dintre creatorii principali ai Noului Val din cinematografia română de după 2000. Este regizor, scenarist, producător, distribuitor, precum și inițiatorul a două festivaluri, Les Films de Cannes à Bucarest și American Independent Film Festival. Este considerat unul dintre cei mai importanți cineaști din România și Europa.
Producțiile din celelalte secțiuni ale festivalului – Filme noi, Retro, Filme studențești, Filme pentru copii, precum și evenimentele speciale vor fi anunțate în curând.
În acest an, Zilele Filmului Românesc vor merge și în alte șapte orașe din Republica Moldova: Hâncești (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călărași (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălți (30 septembrie – 1 octombrie) și Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi prezentate câteva dintre peliculele din selecția de la Chișinău.
ZFR este un eveniment organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România.
Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.