„Plăcinta miresei”, „Ghițman”, „Rasol de șuvai”, „Plachie de pește” și „Borș cu burecheți” au obținut statut de specialități tradiționale garantate, fiind înregistrate la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală din Republica Moldova.
Toate aceste bucate tradiționale reprezintă bogăția gastronomică și culturală a raionului Ștefan Vodă, fiind înregistrate de către Asociația Obștească „Nistrul de Jos Meleag Natal”, transmite presa de la Chișinău
„Plăcinta miresei” este o combinație de aluat copt și umplutură din brânză de vaci, ouă, zahăr și sare, având o textură fină și stratificată. Aceasta este tradițional coaptă în cuptor. Poate fi asortată cu smântână, iaurt natural sau cu iaurt cu fructe, lapte acru, chișleag sau cu băuturi nealcoolice reci.
„Ghițmanul” se face din aluat dospit copt și umplutură din cubulețe de cartofi, jumări din carne de porc, ceapă și sare. De obicei, ghițmanul este copt în cuptor.
„Rasolul de șuvai” are gust dulce-acriu pronunțat, obținut prin combinația de pește șuvai din Nistru și legume. Acesta are aspectul unui bulion lichid străveziu roșietic, îmbogățit cu pește și legume fierte.
„Plachia de pește” este o mâncare ce îmbină peștele (somn, știucă, crap) din Nistru cu legume.
„Borșul cu burecheți” este un bulion de legume cu burecheți preparați din carne de porc și aluat nedospit cu ouă, dulce-acru pronunțat, obținut datorită prezenței sucului de roșii și borșului acru tradițional.
Prin obținerea certificatului de specialități tradiționale garantate, aceste bucate sunt protejate împotriva utilizării neautorizate, contribuind astfel la păstrarea autenticității gastronomiei din R. Moldova.
Specialitatea tradițională garantată evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică.
În prezent în Republica Moldova sunt protejate șapte denumiri de origine autohtone, 11 indicații geografice autohtone și șase specialități tradiționale garantate autohtone.