• Despre noi
  • Contact
  • Cautăm colaboratori
InfoPrut
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto
No Result
View All Result
InfoPrut
No Result
View All Result

„Plăcinta miresei” și „plachia de pește” au primit statut de specialități tradiționale garantate în R. Moldova

Ana Marchitan by Ana Marchitan
24 august 2023
in Actual
0
„Plăcinta miresei” și „plachia de pește” au primit statut de specialități tradiționale garantate în R. Moldova
0
SHARES
161
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

„Plăcinta miresei”, „Ghițman”, „Rasol de șuvai”, „Plachie de pește” și „Borș cu burecheți” au obținut statut de specialități tradiționale garantate, fiind înregistrate la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală din Republica Moldova. 

Toate aceste bucate tradiționale reprezintă bogăția gastronomică și culturală a raionului Ștefan Vodă, fiind înregistrate de către Asociația Obștească „Nistrul de Jos Meleag Natal”, transmite presa de la Chișinău

„Plăcinta miresei” este o combinație de aluat copt și umplutură din brânză de vaci, ouă, zahăr și sare, având o textură fină și stratificată. Aceasta este tradițional coaptă în cuptor. Poate fi asortată cu smântână, iaurt natural sau cu iaurt cu fructe, lapte acru, chișleag sau cu băuturi nealcoolice reci.

„Ghițmanul” se face din aluat dospit copt și umplutură din cubulețe de cartofi, jumări din carne de porc, ceapă și sare. De obicei, ghițmanul este copt în cuptor.

„Rasolul de șuvai” are gust dulce-acriu pronunțat, obținut prin combinația de pește șuvai din Nistru și legume. Acesta are aspectul unui bulion lichid străveziu roșietic, îmbogățit cu pește și legume fierte.

„Plachia de pește” este o mâncare ce îmbină peștele (somn, știucă, crap) din Nistru cu legume.

„Borșul cu burecheți” este un bulion de legume cu burecheți preparați din carne de porc și aluat nedospit cu ouă, dulce-acru pronunțat, obținut datorită prezenței sucului de roșii și borșului acru tradițional.

Prin obținerea certificatului de specialități tradiționale garantate, aceste bucate sunt protejate împotriva utilizării neautorizate, contribuind astfel la păstrarea autenticității gastronomiei din R. Moldova.

Specialitatea tradițională garantată evidențiază aspectele tradiționale, cum ar fi modul în care produsul este fabricat sau compoziția sa, fără a-l lega de o anumită zonă geografică.

În prezent în Republica Moldova sunt protejate șapte denumiri de origine autohtone, 11 indicații geografice autohtone și șase specialități tradiționale garantate autohtone.

Tags: gastronomieheadnewsRepublica Moldovaspecialități tradiționale
Previous Post

Oficiali ai Ambasadei SUA, în vizită la Mitropolia Basarabiei

Next Post

Spitale de copii din Chișinău, dotate cu echipamente moderne cu sprijinul Germaniei

Next Post
Spitale de copii din Chișinău, dotate cu echipamente moderne cu sprijinul Germaniei

Spitale de copii din Chișinău, dotate cu echipamente moderne cu sprijinul Germaniei

Arhiva InfoPrut

  • Cautăm colaboratori
  • Contact
  • Despre noi
  • Dosare
  • Infoprut.ro
  • Sondaje

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.