Astăzi, 03 mai 2012, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a efectuat o vizită oficială în România. În cadrul acestei vizite președintele Republicii Moldova s-a întâlnit la Cotroceni cu președintele României, Traian Băsescu, dar și cu alți oficiali români.
La finalul discuțiilor cei doi șefi de stat au susținut o conferință de presă pentru jurnaliștii români, dar și pentru cei străini acreditați la București.
Președintele României, Traian Băsescu, și-a început discursul cu punctarea celor două date importante ale anului 2012:
– 27 martie 2012 – împlinirea a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România, în urma votului Sfatului Țării;
– 16 mai 2012 – împlinirea a 200 de ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus Țarist.
”Acestea sunt două elemente ale istoriei noastre pe care nu trebuie să le neglijăm,” a apreciat Traian Băsescu.
În continuarea discursului său, președintele român a menționat că dezbaterile pe care le-a avut cu Nicolae Timofti s-au axat pe modul în care România poate contribui la legarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Alte subiecte abordate au fost proiectele comune pe care le dezvoltă în prezent cele două state vecine: gazoductul Iași – Ungheni, liniile de electrificare, consolidarea podurilor peste Prut. Tot aici el a adăugat că schimbarea guvernului de la București nu va afecta ascendența raporturilor bilaterale dintre România și Republica Moldova.
La finalul alocuțiunii sale, președintele român Traian Băsescu a ținut să menționeze existența unei confuzii în unele relații internaționale cu privire la ”minoritatea moldovenească”: ”Am concluzinat că suntem două state independente și suverane, dar care au o populație preponderent română, cu o istorie, limbă, cultură și tradiții comune.”
Președintele Republicii Moldova și-a început discursul din cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni prin a aduce mulțumiri președintelui României, Traian Băsescu, pentru invitația de a efectua o vizită oficială la București. Nicolae Timofti a apreciat discuțiile pe care le-a avut cu Traian Băsescu și alți oficiali români, ca fiind constructive și pozitive. Tot el a ținut să sublinieze că relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova au înregistrat un progres vizibil în anul 2011, în comparație cu anii precedenți.
Tot un trend pozitiv au avut și relațiile economice dintre cele două state. România este și va fi partener economic strategic al Republicii Moldova. Se va insista și în continuare asupra dezvoltării acestor raporturi comerciale, prioritare rămânând în relația bilaterală sectorul energetic, transportul, atragerea investitorilor români în economia Moldovei.
Președintele Republicii Moldova apreciază susținerea României în procesul de integrare europeană, a liberalizării regimului de vize, dar și sprijinul acordat în procesul de negociere cu Uniunea Europeană a Acordului de Liber Schimb.
La finalul alocuțiunii sale Nicolae Timofti l-a invitat pe omologul său român să efectueze o vizita oficială în Republica Moldova. Traian Băsescu a acceptat invitația.
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Nicolae Timofti a ținut să precizeze că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu noul reprezentant al Federației Ruse pentru Transnistria, Dmitrii Rogozin, poziția Chișinăului a rămas aceeași: Rusia trebuie să-și retragă forțele militare de pe teritoriul Republicii Moldova și să respecte prevederile documentelor semnate anterior în acest sens. Moldova este situată geografic la intersecția unor interese geopolitice ale mai multor actori mari, dar acest lucru nu trebuie să prejudicieze suveranitatea și integritatea statului.
La rândul său președintele român, Traian Băsescu, a declarat următoarele: ”Uitați de Republica Moldova ca stat tampon. Republica Moldova trebuie să devină stat de frontieră a Uniunii Europene, precum România este în prezent.”
Foto: Jurnalul.ro