Limba română îi ține uniți pe românii de pe ambele maluri ale Prutului, iar cea mai mare preocupare a României este de a oferi cetățenilor R. Moldova certitudinea apartenenței la un spațiu comun cultural, spiritual și geografic. Declarația aparține lui Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova, făcută în cadrul unui interviu pentru Ziarul Național, de Ziua Limbii Române.
„Ajutăm Republica Moldova pentru că aici se vorbește limba română, pentru că aici spiritualitatea poporului nostru se declină la fel, pentru că bisericile noastre sunt la fel, pentru că elitele noastre, toate, gândesc românește și pentru că în satele din Republica Moldova, acolo unde trăiesc români, dimineața se simte mirosul satelor din curba Carpaților. Suntem la fel, identici, cu traiul în două state diferite. România are datoria istorică să își asume relația cu Republica Moldova în acești termeni, nu în alții”, a precizat secretarul de stat, Adrian Dupu.
Acesta a mai subliniat că este important ca românii să își sărbătorească limba, pentru că aceasta „ne caracterizează ca națiune”.
„Noi, românii, trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a ne păstra limba. Sărbătoarea limbii române este un reper extrem de puternic în această permanentă preocupare de păstrare a limbii. În contextul istoric în care Prutul desparte aceeași paradigmă lingvistică în două entități aparent diferite, este cu atât mai important să înțelegem importanța asumării și marcării unui asemenea eveniment – Ziua Limbii Române”, a mai adăugat Dupu.
În final, secretarul de stat a adăugat că limba pe care o vorbesc românii din Arad, Reșița, Mărășești sau Iași este aceeași limbă română ca cea de la Chișinău, Bălți sau Cahul, iar „România are datoria istorică să își asume relația cu Republica Moldova”.