Partidul Liberal din Republica Moldova a venit cu un mesaj de Ziua Limbii Române prin intermediul căruia a amintit că „drumul românilor basarabeni spre ziua de 31 august 1989” a fost lung, primejdios și plin de sacrificii.
Formațiunea politică a subliniat că limba română este „cea mai importantă victorie a noastră de după 1940”.
„Republica Moldova este unicul stat din lume, care are Imnul dedicat limbii și o zi națională de cinstire a limbii strămoșești. Lung, primejdios și plin de sacrificii a fost drumul românilor basarabeni spre ziua de 31 august 1989. Acest an istoric a fost posibil pentru că simplii cetățeni și elitele au fost împreună, uniți în cuget și simțire, mobilizați în jurul unei idei comune. Astfel au învins un imperiu gigant, au oprit tancurile care se deplasau în centrul Chișinăului, doar cu forța cuvântului și a cântecului, caz fără precedent în istorie, unic în toată Europa. „Limba noastră cea Română”, botezată astfel de poetul Grigore Vieru, în anul 2007, este oastea noastră de nezdruncinat”, se arată într-o declarație a PL.
Potrivit sursei citate, limba română a fost, până la sfârșitul anilor 1980, mai degrabă o cenușăreasă decât o regină, mai mult tolerată decât recunoscută la egal cu limba rusă.
„Acum 25 de ani, Parlamentul, numit atunci Sovietul Suprem al RSSM, adopta pentru prima dată legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul republicii încă unionale, parte componentă a imperiul sovietic în stare de destrămare. Declarația de Independență din 27 august 1991 menționează limba română ca limbă oficială, dar Constituția din februarie 1994 va relua sintagma „limbă moldovenească”, din cauza conducătorilor de atunci, a deputaților socialiști-interfrontiști și agrarieni, care împreună aveau peste 70 de mandate în Parlament”.
Partidul Liberal a mai remarcat că puține state în lume sărbătoresc ziua limbii ca zi națională, dar în estul Europei limba este frecvent asumată ca esență a identității naționale.
„Imediat după ocupația sovietică din 28 iunie 1940, limba română a fost întemnițată și degradată în funcțiile sale publice cele mai elementare. În primii ani postbelici mai ales, cei care vorbeau o limbă literară îngrijită, erau marcați ca potențiali purtători ai unor idei naționaliste, un păcat de neiertat pentru ideologia comunistă sovietică pentru care unii au fost deportați, iar alții au plătit cu viața. Începând cu 1990, 31 august a fost declarată sărbătoare a Limbii Române și marcată în fiecare an în Republica Moldova, cu mai mult sau mai puțin fast, în funcție de opțiunile geopolitice ale partidelor care s-au aflat la guvernare sau în fruntea Primăriei mun. Chișinău, de-a lungul celor 32 de ani de independență. Începând cu 2013, Ziua Limbii Române este marcată și în România”, a mai punctat PL.
Formațiunea politică a menționat că Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, care a decis că limba vorbită de cetățenii băștinași ai Republicii Moldova este limba română, a pus punct discuțiilor legate de denumirea limbii oficiale, purtate de partidele pro-ruse și coloana a cincea a Rusiei.
„Partidul Liberal menționează cu satisfacție că Hotărârea din 5 decembrie 2013 a CCM care a stat la baza ajustării articolului 13 din Constituție a fost adoptată în baza sesizării de către deputații PL. Astăzi, limba română este la ea acasă, cu toate că limba rusă mai joacă încă un rol în Republica Moldova, în special în mass-media dominată de posturi rusești și de către cetățenii vorbitori de limba rusă, care mai visează la un nou URSS.
Odată cu schimbarea generațiilor, limba română este vorbită frumos, literar. Este izbânda ireversibilă a multor generații de basarabeni! Partidul Liberal și-a adus aportul său incontestabil, pentru ca limba română să se simtă la ea acasă și va veghea până vom înfăptui UNIREA la propășirea limbii române, pentru ca intrușii să nu revină cu teoriile toxice, elaborate minuțios în laboratoarele Kremlinului. Trăiască limba română și neamul românesc! Uniți pentru limba română! Uniți pentru Unire!”, a conchis PL.
Menționăm că românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române.