Ziua Limbii Române este sărbătorită de Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei „într-un fel special, cum nu a mai fost în cei peste 30 de ani de când există două state româneşti independente”. Declarația aparține președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
„În adâncul nostru ştim că nu suntem două popoare distincte, ci două ramuri ale aceluiaşi popor silite de istorie să meargă pe căi paralele şi câteodată diferite. Dar aceste căi, am impresia, se apropie tot mai mult. Dacă am fi fost popoare distincte n-ar fi ajuns un mare om, cu obârşia pe Cogâlnic, să fie prim-ministru al României şi nici preşedinte al Academiei Române, şi nici moldoveanul de la Botoşani, acela care a copilărit pe dealurile şi pădurile din Ipoteşti, n-ar fi scris că România este ţara lui de glorii, ţara de dor. Aceştia doi, ca şi cronicarii secolului al XVII-lea, ca şi Dimitrie Cantemir, Creangă, Sadoveanu, ca Vieru, s-au simţit mereu parte a poporului român şi s-au scăldat mereu în apa purificatoare numită limba română. Astăzi suntem despărţiţi de râul Prut, dar să nu uităm că şi Milcovul a despărţit secole la rând ramura munteană de cea moldoveană a românilor şi că zăgazurile s-au frânt până la urmă”, a declarat Ioan-Aurel Pop, citat de Agerpres.
De asemenea, și Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a subliniat că în acest an Ziua Limbii Române este sărbătorită într-o „şedinţă festivă deosebită organizată de două academii surori”.
„Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită de a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc”, a adăugat acesta.
Ziua Limbii Române, marcată în fiecare an pe 31 august pe ambele maluri ale Prutului, a fost sărbătorită simultan în Aula Academiei Române din Bucureşti şi în Sala Azurie de la Chişinău, evenimentele fiind conectate în regim online.