Echipe de salvatori din România și R. Moldova participă, în periooada 3-6 septembrie, la Exercițiul internațional de teren privind lichidarea consecințelor accidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare care are loc pe teritoriul bazei operaționale a Serviciului de Pompieri de Stat din regiunea Ostrow Mazowiecka, Polonia.
În cadrul exercițiului participă echipe specializate din Estonia, România, Lituania, Ucraina și Republica Moldova, care sunt ghidate de salvatorii CBRN din Polonia. Acțiunile practice de teren se desfășoară non-stop cu o durată de 36 de ore.
Conform scenariului sunt planificate 4 locații pentru a testa capacitățile echipelor internaționale de reacție și răspuns în cazul producerii accidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare. Astfel, specialiștii au intervenit la o bază de producere ilegală a substanțelor psihotrope și a bombei murdare, unde s-a produs o explozie. Aici, echipele au avut misiunea de a debloca victimele de sub dărâmături, dar și a evacua din interiorul clădirii distruse persoanele intoxicate în urma scurgerii substanțelor chimice și radioactive.
O altă situație tactică prevede reacționarea specialiștilor CBRN în urma unui atac terorist cu implicarea unui tren marfar încărcat cu substanțe chimice, explozive, dar și armament. Pe parcursul intervenției, echipele internaționale au evacuat și au decontaminat specialiștii din domeniul producerii armelor de distrugere în masă, care însoțeau trenul atacat, dar și au decontaminat containerele cu lichide chimice toxice. O altă misiune dificilă a fost simulată pentru a testat capacitățile echipelor în efectuarea lucrărilor subacvatice în urma inversării unui autovehicul în apă, care era încărcat cu cisterne pline cu substanțe chimice.
Scopul exercițiului internațional de teren constă în crearea unui suport dinamic în intervenții comune, unde fiecare echipă poate contribui cu experiența proprie, metodele și tehnicile în procesul de lichidare a consecințelor accidentelor CBRN.