Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport al gazelor din România, prin filiala sa Vestmoldtransgaz, este pe ultima sută de metri până la preluarea operațiunilor din Republica Moldova, inclusiv din regiunea separatistă transnistreană. Declarații în acest sens au fost făcute de directorului general al Transgaz, Ion Sterian.
Conducerea companiei a negociat intens în weekend și urmează să semneze luni un contract în acest sens cu reprezentanții gigantului rus Gazprom – care este acționar majoritar al companiei care nu mai respectă reglementările recent adoptate de Parlamentul de la Chișinău, în conformitate cu directivele europene, pentru a gestiona sistemul național de transport al gazelor naturale, transmite Gândul.
Compania Transgaz este pe cale să preia sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, la numai aproximativ șase ani de când a preluat, prin câștigarea procedurii de privatizare, compania Vestmoldtransgaz.
Oficialii din România sunt așteptați luni, 4 septembrie, la sediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova pentru a încheia formal acordul cu reprezentații operatorului de la Moscova.
Este vorba, din partea României, de Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz, și Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom.
Din partea română, contractul va fi semnat de directorul de la Vestmoldtransgaz, Liviu Duminică, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Transgaz.
„Suntem în stadiul negocierilor finale. Luni trebuie să prezentăm la ANRE din Republica Moldova contractul de locațiune, care să fie între Moldovagaz și Moldovatransgaz pe de o parte și Moldovagaz și Vestmoldtransgaz, care este filiala Transgaz în Republica Moldova, unde suntem acționari noi (Transgaz – n.r.), cu 75%, și BERD, cu 25%. Luni trebuie să prezentăm contractul negociat, semnat de ambele părți la ANRE. Suntem în etapa finală. Negociază și azi, și mâine, în așa fel încât în prima parte a zilei de luni să ajungem la partea de semnare a contractului”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
Transferul devine oficial la două săptămâni de la momentul parafării înțelegerii.
„Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din Republica Moldova, în integralitatea sa”, a precizat directorul general al Transgaz.
Un element-cheie al negocierilor dintre cele două companii vizează regiunea transnistreană, teritoriu care, teoretic, nu este reglementat de autoritățile de la Chișinău.
„În Transnistria, ANRE-ul din R. Moldova nu poate reglementa, fiind o situație specială, și aici vine negocierea dintre Transgaz / Vestmoldtransgaz și Moldovagaz, cu Ministerul Energiei din Republica Moldova, cu ANRE-ul din Republica Moldova”, a confirmat directorul general al Transgaz.
Articolul integral poate fi citit aici.