Guvernul de la Chișinău propune achitarea a 8,6 milioane de dolari din pretinsa datorie a Moldovagaz către Gazprom și casarea a 700 de milioane, deoarece rușii nu au prezentat documente care ar putea confirma această sumă.
Propunerea vine în urma auditului financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom, care a fost efectuat de companiile Wikborg Rein Advokatfirma din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.
Astfel, auditorii au constatat că Gazprom pretindea pe 31 octombrie 2022 o datorie de 756 milioane de dolari, dintre care pe 31 martie 2022 concernul rus punea în discuție 709 milioane de dolari.
Potrivit ministrului Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, care a prezentat rezultatele auditului, recunoașterea acestei pretinse datorii „ar însemna că fiecare familie din R. Moldova care este conectată la gaze naturale este datoare cu circa 1000 de dolari”.
Conform auditului, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată. Astfel, pretinsa datorie în sumă de circa 276 de milioane de dolari nu are documente doveditoare.
„Această pretinsă datorie s-ar fi format între anii 1991 și 2002. Deși auditorii au solicitat în repetate rânduri documente doveditoare, Gazprom nu a răspuns, chiar dacă în conformitate cu bunele practici internaționale, este interesul creditorului de a demonstra documentar existența datoriei. Totuși, documente găsite referitor la această pretinsă sumă ar indică faptul că aproape 50% din valoarea acesteia reprezintă penalități pentru neplată, o parte din care a fost formată în urma aplicării unor rate a dobânzii exagerat de mari în contextul pieței, de cca 0,35% pe zi, în dolari”, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Chișinău.
O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari, are termen de executare depășit, atât conform legislației din R. Moldova, cât și celei din Rusia, „pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani”.
Mai mult, o sumă de 135 de milioane de dolari a fost cheltuită de către Moldovagaz fără a fi aprobată de către ANRE. „Din această sumă fac parte: 32 de milioane de dolari pentru construcția noului sediu din strada Pușkin, 46 de milioane de dolari ca pierderi de gaze în rețea și 23 de milioane de dolari ca investiții neaprobate”.
În același timp, auditul internațional scoate în evidență faptul că R. Moldova poate să înainteze pretenții față de Gazprom, care nu a plătit circa 160 de milioane de dolari pentru tranzitul de gaze pe teritoriul acestui stat începând cu anul 2007.
De asemenea, în audit se face referire și la neexecutarea de către Gazprom, în toamna anului trecut, a prevederilor contractului semnat în octombrie 2021. Atunci rușii au redus unilateral livrările de gaze cu peste 50 la sută.
Astfel, pentru a pune punct acestui litigiu, Guvernul Republicii Moldova, în calitate de acționar, „propune ca Moldovagaz să achite cu suma de circa 8.6 milioane de dolari pretinsa datorie către Gazprom, iar Gazprom să caseze restul pretinsei datorii”.
La scurt timp Moldovagaz, companie controlată de Gazprom, a informat că a primit rezultatele auditului internațional abia în dimineața zilei de 6 septembrie și „actualmente nu poate să se pronunțe referitor la constatările, concluziile și aprecierile din acest document”.
Totodată, compania-fiică a Gazprom susține că „în cadrul efectuării auditului a furnizat Agenției Proprietății Publice toate informațiile solicitate pe principii de confidențialitate”.