Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat miercuri, 6 septembrie, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București.
Republica Moldova a fost invitată, în cadrul acestei reuniuni, să adere în calitate de stat participant asociat la Inițiativa celor Trei Mări.
„Acest parteneriat marchează o importantă etapă în cooperarea noastră regională cu țările din Europa Centrală și de Est, aflate între mările Baltică, Adriatică și Neagră, membre ale Inițiativei. R. Moldova este tot mai conectată și are din ce în ce mai mulți parteneri cu care cooperează în proiecte concrete”, a remarcat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a mai subliniat că în cadrul evenimentului s-a vorbit și despre cât de important este ca în aceste vremuri, puternic zguduite de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, „să cooperăm cât mai strâns, să ne dezvoltăm conexiunile de infrastructură și să ne sporim securitatea energetică regională”. „Scutul nostru împotriva instabilității este să fim mai bine conectați unii la alții, să ne asigurăm că infrastructura este securizată și că avem acces la mai multe surse de energie”, a adăugat șefa statului.
Maia Sandu a mai spus că, timp de un an și jumătate, Republica Moldova a reușit să își reducă semnificativ dependența energetică de Rusia, fiind sprijinită de prieteni și parteneri. „Am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze, ne-am conectat la rețeaua electrică europeană și dezvoltăm energia regenerabilă. Acum, în cadrul Inițiativei vom avea acces la fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii”, a afirmat ea.
De asemenea, șefa statului a menționat că Republica Moldova își dezvoltă și infrastructura transporturilor pentru ca exportatorii din stânga Prutului să ajungă mai ușor pe piețele externe.
„Implicarea Republicii Moldova ca stat participant asociat la Inițiativa celor Trei Mări arată că putem contribui la cooperarea regională și prin proiectele comune vom genera creștere economică, securitate consolidată și bunăstare pentru țările din regiune”, a conchis Maia Sandu.
Menționăm că președintele României, Klaus Iohannis, a găzdui miercuri, 6 septembrie, la Palatul Cotroceni, cea de-a opta ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.
Ediția din acest an marchează extinderea, în premieră, a Inițiativei. Astfel, la finalul reuniunii, a fost adoptată o Declarație Comună, prin care Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant, iar Ucraina și Republica Moldova au obținut calitatea de state participante asociate la Inițiativa celor Trei Mări.