Președinții și reprezentanții la nivel înalt ai celor douăsprezece state participante la Inițiativa celor Trei Mări (I3M) au adoptat, miercuri, în cadrul summitului de la București, o declarație comună în care apare și Republica Moldova.
Astfel, semnatarii declarației condamnă din nou războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei și denunță presiunile hibride cu care se confruntă Republica Moldova în acest context, printre care încercări de subminare a ordinii constituționale și acțiuni virulente de destabilizare.
Totodată, aceștia recunosc eforturile depuse de Republica Moldova pentru a rezista presiunilor tot mai mari, „într-o realitate geopolitică și geoeconomică schimbată în mod dramatic”.
„Salutăm R. Moldova ca stat participant asociat la I3M, alături de Ucraina, și așteptăm cu interes consolidarea și diversificarea cooperării noastre în cadrul unor proiecte comune pentru a promova interconectarea strategică în regiunea I3M și cu vecinii din Europa de Est, facilitând astfel integrarea acestora în UE. Salutăm, de asemenea, acordarea statutului de stat candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Recunoaștem angajamentul și eforturile substanțiale ale Ucrainei și Republicii Moldova de a îndeplini condițiile necesare în procesul de aderare la UE și încurajăm ambele state să continue pe calea reformelor, inclusiv pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneția. Vom continua să sprijinim aceste state pe calea aderării lor la UE”, se mai arată în declarație.
De asemenea, oficialii recunosc potențialul Inițiativei celor Trei Mări de a completa politicile UE în ceea ce privește aducerea Balcanilor de Vest, a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei mai aproape, „pe baza meritelor și a valorilor comune, inclusiv prin implicarea acestor state în implementarea proiectelor de infrastructură regională ale I3M, investind astfel în interconectivitate, în extinderea coridoarelor UE în domeniul energiei, al transporturilor, al tehnologiei digitale și al telecomunicațiilor și în accelerarea tranziției verzi”.
Menționăm că președintele României, Klaus Iohannis, a găzdui miercuri, 6 septembrie, la Palatul Cotroceni, cea de-a opta ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări. Ediția din acest an a marcat extinderea, în premieră, a Inițiativei. Astfel, în declarația comună de la finalul reuniunii, oficialii au salutat Grecia în calitate de cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativa celor Trei Mări.