Cel puțin trei linii de interconexiune a rețelelelor energetice din România și Republica Moldova urmează a fi construite până în anul 2030. Declarații în acest sens au fost făcute de Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău, în cadrul Simpozionului Român al Energiei SIREN, desfășurat la București.
Potrivit oficialului, Republica Moldova și România și-au întărit legăturile energetice prin construcția liniei Vulcănești-Chișinău, dar urmează și alte proiecte în acest sens.
„Pe partea de energie electrică sunt întărite conexiunile cu România prin construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care ocolește centrala electrică din regiunea transnistreană, au fost alocate deja resursele din partea Republicii Moldova pentru linia Bălți-Suceava și se pregătește studiul de fezabilitate pentru construcția liniei electrice Strășeni-Iași. La fel, sunt examinate și alte opțiuni pentru a avea cel puțin trei linii care să permită funcționarea stabilă a sistemului energetic integrat în cel continental, ENTSO-E. Orizontul de timp pentru construcția acestor linii electrice este înainte de 2030”, a declarat Victor Parlicov.
În același context, ministrul Energiei de la Chișinău a mulțumit României pentru sprijinul imens acordat Republicii Moldova, inclusiv în timpul crizei energetice din ultimii ani.
„Am primit sprijin financiar și politic de neprețuit pe parcursul anilor și în special în timpul crizei energetice din ultimii ani, printre care eforturile de echilibrare a sistemului de gaze, atunci când Rusia a limitat livrările pentru Republica Moldova, livrările de energie electrică din anul 2022, donațiile de păcură și altele. În acest context, relațiile noastre bilaterale, atât pe infrastructură, cât și comerciale, s-au intensificat atât de mult, încât recent am decis să reanimăm și Grupul de lucru interministerial pe domeniul energiei pentru a coordona activitățile multiple”, a spus Parlicov.
El a mai vorbit despre finalizarea procedurii de separare a transportului de distribuția și furnizarea gazelor naturale, prin acordul semnat benevol de subsidiarele Transgaz și Gazprom.
„Am subliniat că la Chișinău deja este activă Bursa Română de Mărfuri, iar recent a fost luată decizia de a se extinde în Republica Moldova și de către OPCOM, bursa de energie, care ar urma să efectueze primele tranzacții anul viitor”, a mai specificat Ministrul Energiei de la Chișinău.
Menționăm că, în aceste zile, la București, a avut loc cea de-a doua ediție a Simpozionului Român al Energiei SIREN, organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei.