Rusia nu a renunțat la planul său de a destabiliza situația din R. Moldova, motiv pentru care „trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile”. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
Șefa statului a precizat că, pe lângă războiul din Ucraina, care reprezintă un risc pentru toată regiunea, Republica Moldova se confruntă și pe intern cu mai multe încercări de destabilizare din partea Kremlinului.
„Cea mai periculoasă este încercarea de a denatura rezultatele alegerilor, în această toamnă, în anii care vin. Dezinformarea, propaganda continuă să reprezinte un pericol pentru securitatea noastră. (…) Oamenii trebuie să se simtă în siguranță la ei acasă. De aici începe responsabilitatea statului. Și noi facem tot ce putem. În continuare vedem din partea Kremlinului lipsă de respect față de R. Moldova, lipsă de respect față de cetățenii R. Moldova. Noi până de curând nu ne puteam imagina că putem să vedem un război pe continentul nostru, dar iată că ne-am înșelat. Asta înseamnă că trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile. În același timp, noi nu suntem în pericol în ceea ce privește un potențial atac militar. Ucraina rezistă și prin rezistenta sa ne apără și pe noi. Dar noi trebuie să ne consolidăm sistemul de apărare”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la ProTV Chișinău.
În altă ordine de idei, ea a mai spus că Rusia nu mai poate șantaja Republica Moldova din punct de vedere energetic, deoarece acum există infrastructura și mecanismele necesare pentru a cumpăra gaz de pe piața internațională.
„Din 2021 ne-am dezvoltat mecanisme ca să putem cumpăra gaz din altă parte. Pentru eventuale dispute internaționale avem un audit făcut de companii cu reputație la nivel internațional și cu toată încrederea putem să mergem și să ne apărăm poziția. Acum Rusia nu ne poate șantaja că ne închide gazul, acesta era un mijloc de șantaj timp de 30 de ani. Noi am reușit să ne rupem din acest șantaj în doi ani și putem discuta de pe altă poziție”, a explicat șefa statului.
Totuși, Maia Sandu a recunoscut că Republica Moldova își va obține independența energetică deplină atunci când vor fi finalizate și liniile de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava. Prima ar urma să fie gata în 2025, iar linia electrică aeriană Bălți-Suceava ar urma să devină funcțională din 2028.