Relațiile dintre Republica Moldova și România în domeniul energetic au fost discutate marți, 12 septembrie, de către Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău și Sebastian Burduja, omologul său de la București.
Oficialul din Republica Moldova și-a exprimat încrederea, în cadrul unei întrevederi la București, că extinderea OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România în Republica Moldova, va crea piața de energie și va impulsiona alte proiecte inițiate de Ministerul Energiei, cum ar fi contorizarea inteligentă, vehicle-to-grid, introducerea tarifelor diferențiate, etc.
„Am trecut în revistă evoluțiile pe cele trei proiecte de interconexiune energetică cu România, Vulcănești – Chișinău, Bălți – Suceava și axa Chișinău – Iași. De asemenea, au fost discutate oportunitățile de investiții din România în sectorul energetic al Republicii Moldova, participarea Chișinăului în extinderea operațiunilor Centralei nucleare de la Cernavodă, dar și extragerea gazelor naturale din Marea Neagră”, a subliniat ministrul Energiei de la Chișinău.
Totodată, părțile s-au referit și la opțiunile și condițiile de livrare a energiei electrice din România, în cazul în care nu se reușește semnarea unui contract cu centrala electrică de la Cuciurgan.
„Am exprimat mulțumiri pentru sprijinul necondiționat al României, atât politic, cât și financiar și de expertiză. Am discutat despre rezultatele auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom și evoluția procesului de unbundling sau operare separată a transportului de distribuția gazelor naturale. Sistemul de transport a gazelor este în prezent în proces de preluare de subsidiara operatorului Transgaz. Am menționat și eventuale riscuri urmare a transmiterii către Moldovagaz și Gazprom a rezultatelor auditului pretinsei datorii și propunerilor Chișinăului de soluționare a acesteia”, a conchis Victor Parlicov.