Senatul de la București a adoptat, miercuri, în plen, propunerea legislativă privind înfiinţarea fondului de asistenţă tehnică şi financiară pentru dezvoltare destinat autorităţilor publice locale din Republica Moldova.
Proiectul prevede că pachetul financiar pentru operaţionalizarea fondului, în perioada 2022 – 2025, este în cuantum de 10 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării prin hotărâre a Guvernului.
Proiectele se vor derula între o autoritate publică locală din Republica Moldova şi o autoritate publică locală din România, aflată într-un raport de înfrăţire cu beneficiarul finanţării.
„Valoarea maximă admisă a unui proiect este de 100 000 de euro, iar contribuţia proprie minimă a beneficiarului este de 5% din valoarea minimă angajată în cadrul proiectului”, se arată în proiectul de act normativ aflat în circuit parlamentar, transmite Agerpres.
Fondul finanţează următoarele obiective de investiţii:
a)dezvoltarea infrastructurii de transport, energie şi mediu, precum şi a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor;
b) construcţia/reabilitarea/dotarea unităţilor de învăţământ şcolar şi preşcolar;
c) construcţia/reabilitarea/dotarea unităţilor sanitare;
d) dezvoltarea serviciilor sociale destinate grupurilor vulnerabile, reabilitarea centrelor de îngrijire pentru copii, persoane în etate şi persoane cu nevoi speciale;
e) construcţia/reabilitarea de muzee, biblioteci, şcoli de artă şi de muzică;
f) construcţia/reabilitarea/dotarea de facilităţi pentru pregătirea sportivilor,
g) achiziţionarea de autovehicule şi echipament pentru deszăpezire, întreţinerea spaţiilor verzi şi a iluminatului public;
h) construcţia/reabilitarea spaţiilor pietonale.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.