Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a cerut miercuri, 20 septembrie, de la tribuna Adunării Generale a ONU, retragerea necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
Șefa statului a remarcat, într-un discurs susținut în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, că trupele ruse staționează ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
„În ciuda tuturor obstacolelor, am păstrat pacea în întreaga R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, unde trupele ruse staționează ilegal și încălcările drepturilor omului trezesc adânci îngrijorări. Angajamentul nostru pentru o soluționare pașnică rămâne ferm, și fac un apel astăzi aici pentru retragerea necondiționată a acestor forțe rusești”, a subliniat Maia Sandu.
De asemenea, șefa statului a îndemnat comunitatea internațională să sprijine în continuare Ucraina, care rezistă în fața invaziei brutale a Rusiei. „Susținem ferm victoria Ucrainei, pentru că atunci când Ucraina va fi victorioasă, lumea liberă va fi victorioasă. Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă”, a adăugat ea.
Maia Sandu a mai specificat în discursul său că Republica Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, spre deosebire de Ucraina, dar în fiecare zi contracarează asaltul hibrid al Rusiei.
„Adversarii noștri s-au aliat cu infractori corupți pentru a ne destabiliza. Printre uneltele lor hibride se numără șantajul energetic, sprijinul pentru separatism, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Ei au încercat, de asemenea, să răstoarne guvernul nostru ales democratic. Dar de fiecare dată au eșuat. Noi știm că vor încerca din nou. Știm că la viitoarele alegeri, ei vor încerca să submineze capacitatea cetățenilor noștri de a face propria alegere, în mod democratic. Această amenințare nu ne vizează doar pe noi. Multe state, în Europa și dincolo de continentul nostru, simt veninul interferenței străine în procesele lor democratice. Cei care au inițiat această ofensivă hibridă se opun nu doar democrației noastre, ci oricărei democrații libere. Trebuie să rămânem vigilenți. Și trebuie să fim uniți”, a îndemnat președintele Republicii Moldova de la tribuna Adunării Generale a ONU.
Totodată, Maia Sandu a vorbit în discursul său și despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova, subliniind că „aderarea R. Moldova la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”.