Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a avut recent o întrevedere cu Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef pentru aderarea României la Uniunea Europeană.
Părțile au discutat despre procesul de integrare europeană și perspectivele Republicii Moldova în calitate de stat candidat.
Astfel, au fost evidențiate lecțiile învățate de România în parcursul său european, precum și provocările și oportunitățile care se deschid pentru R. Moldova, în special în ajunul raportului de extindere al UE, care va evalua și progresele înregistrate de Chișinău.
De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la avansarea procesului de aderare, subliniindu-se că Republica Moldova mizează pe votul pozitiv al statelor membre UE pentru începerea negocierilor de aderare până la finalul acestui an.
„Îi mulțumesc domnului Vasile Pușcaș pentru discuție și pentru partajarea experienței sale valoroase. Amintesc că acum câteva săptămâni, zeci de funcționari publici au beneficiat de instruire în domeniul afacerilor europene în cadrul unui program creat și organizat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, Institutul Diplomatic Român, Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare (RoAid) și domnul Pușcaș”, a declarat ministrul Nicu Popescu.
Menționăm că în perioada 13-26 septembrie, la Chișinău, s-a desfășurat un program de formare profesională în domeniul afacerilor europene dedicat demnitarilor, diplomaților și funcționarilor din Republica Moldova.
Programul, inițiat de Institutul Diplomatic Român, a asigurat participanților întâlniri cu specialiști de la București cu experiență relevantă în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. Printre temele abordate s-au numărat: experiența României în Uniunea Europeană ca țară candidată și apoi membră; programarea procesului de pregătire a aderării la Uniunea Europeană; rolul instituțiilor, criteriile de aderare, politicile europene; programul de reforme economice; transpunerea și implementarea legislației europene.