Președinții României și Ucrainei, decizie privind minoritățile naționale și limba română

Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski subliniază, într-o declarație comună semnată marți, la București, că însărcinează guvernele celor două țări să rezolve fără întârziere problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească”. 

În document, cei doi președinți au reafirmat hotărârea reciprocă de a consolida cooperarea practică dintre România și Ucraina în toate domeniile de interes comun. Ei au subliniat că prima sesiune comună a Guvernului României și a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, în octombrie 2023, la Kiev, ar trebui să dea un nou impuls în promovarea acestei cooperări.

Părțile au mai remarcat în respectiva declarațieimportanța unei cooperări efective care să vizeze asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ucrainene din România și ale persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral, bazat pe principiul nivelului echivalent de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și ale persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, ținând cont de obligațiile și standardele internaționale”.

În același context, președinții României și Ucrainei au însărcinat „guvernele să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și limba „moldovenească”, cu respectarea tuturor aspectelor juridice”. 

Next Post

Arhiva InfoPrut