Problema limbii române în Ucraina nu va fi soluționată atât de rapid, chiar dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că nu vede un impediment în acest sens. Este opinia lui Marin Gherman, lector la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
El a subliniat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova că revenirea la drepturile dobândite odinioară de comunitatea românească din Ucraina depind foarte mult de legislația schimbată de autoritățile de la Kiev în 2017.
„Legislația este strâns legată de drepturile tuturor minorităților naționale și la suprafață apare discuția despre minoritatea rusofonă din Ucraina în contextul războiului. Acesta este un subiect dureros pentru Kiev”, a precizat Marin Gherman.
Acesta a mai subliniat că nu exclude soluții care, totuși, nu vor rezolva toate problemele.
„Referitor la „limba moldovenească”, văd acest subiect diferit față de celelalte solicitări ale Bucureștiului. Acest subiect poate fi rezolvat rapid, nu presupune schimbări legislative profunde ci, pur și simplu, o interpretare a legislației internaționale la care Kievul s-a alăturat în 1990 și în care se spune că Ucraina respectă drepturile tuturor minorităților naționale de a folosi limba maternă. În Cartea Europeană a limbilor, Kievul nu se referă clar la o „limbă moldovenească”, ci la o limbă folosită de „minoritatea moldovenească”. Astfel, acum acest subiect depinde doar de Kiev”, a spus Marin Gherman.
Menționăm că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus săptămâna trecută într-un interviu pentru presa de la București că recunoașterea inexistenței limbii „moldovenești” nu este o „problemă presantă” și că Guvernul de la Kiev se va întruni în curând și va lua o „decizie corectă” în acest sens.