Ucraina, Republica Moldova şi România au semnat vineri, la Kiev, o declaraţie privind gestionarea bazinului râului Prut. Acțiunea a avut loc în cadrul Forumului Internaţional „Uniţi pentru Dreptate. Uniţi pentru Natură”.
La conferinţă au participat și reprezentanţi ai Grupului de lucru la nivel înalt instituit de Oficiul preşedintelui Ucrainei, ai Programului Naţiunilor Unite, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, ai Curţii Penale Internaţionale. Reuniunea îşi propune să aducă în atenţia lumii consecinţele războiului asupra mediului atât în Ucraina, cât şi în regiunea transfrontalieră.
„Aş dori să abordez în primul rând problema apei. După cum ştim cu toţii, este un element de bază pentru existenţa vieţii, fie dacă ne referim la fiinţe umane, fie la mediu în general, inclusiv flora şi fauna de care suntem total dependenţi. În plus, emisiile de gaze cu efect de seră sunt un rezultat direct al războiului, ducând la o pierdere profundă a biodiversităţii şi la deteriorarea ecosistemelor esenţiale de pe teritoriul Ucrainei şi nu numai. În contextul acestei realităţi tragice, vom dovedi un angajament puternic faţă de necesitatea urgentă de a proteja mai bine mediul inclusiv prin semnarea instrumentelor de cooperare bilaterală şi multilaterală, în cursul zilei de astăzi”, a declarat ministrul Mediului de la București, Mircea Fechet.
Bazinul râului Prut acoperă o suprafaţă de 27.540 km², fiind unul dintre cei mai lungi trei afluenţi ai Dunării. Caracterul puternic transfrontalier al bazinului râului Prut este sporit de faptul că, pe parcursul a 711 km, formează graniţa dintre România şi Republica Moldova, iar pentru o lungime de 31 km, formează graniţa dintre România şi Ucraina.