Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă la Bistrița piesa „Dosarele Siberiei”, un spectacol care reamintește ororile comise de sovietici în Basarabia.
Spectacolul-document este programat miercuri, 25 octombrie, la Palatul Culturii, de la ora 19.00.
„Dosarele Siberiei” recreează atmosfera de groază, frică și persecuție permanentă care s-a instalat în teritoriile controlate de Kremlin după cel de-al Doilea Război Mondial.
La est de Prut, în Bucovina și Herța (astăzi Republica Moldova, nordul Ucrainei și nordul României) autoritățile sovietice au înfometat populația în 1946-47, iar ulterior au organizat trei valuri de deportări a oamenilor pașnici în Siberia și în Orientul Îndepărtat.
Spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, este realizat în baza memoriilor scrise de Ecaterina Chele (învățătoare deportată la 13 iunie 1941), Margareta Cemârtan-Spânu (deportată la 6 iulie 1949) și a deținutului politic Ion Moraru (condamnat în 1950 la 25 de ani de GULAG).
Acesta este primul spectacol tematic despre deportări și despre soarta deținuților politici din GULAG-ul sovietic, montat pe o scenă profesionistă din Republica Moldova. „DOSARELE SIBERIEI” alături de spectacolul „COPIII FOAMETEI” (montat în 2014) despre foametea organizată de autoritățile sovietice în 1946-1947, fac parte din politica repertorială a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, care are misiunea de a aborda și a aduce în discuție teme durute ale istoriei recente.
Menționăm că Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău s-a aflat în luna octombrie într-un turneu european cu spectacolul-document „Dosarele Siberiei”. Această piesă a fost jucată pe scenele din Praga, Bruxelles, Berlin, iar mâine, va ajunge și la Bistrița.