Universități de medicină din România și R. Moldova, cooperare în cadrul unui proiect finanțat de UE

Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași își întăresc cooperarea în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul are drept scop principal dezvoltarea unei rețele transfrontaliere integrate pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice.

La doar câteva luni până la finalizare, proiectul OBDIA-NET a dezvoltat și implementat, împreună cu partenerii din România, o rețea regională transnațională și multidisciplinară de servicii medicale, de cercetare și de instruire.

Rețeaua este constituită din 12 centre interconectate tematic în serviciul populației din zona de frontieră de pe ambele maluri ale Prutului.

Astfel, trei dintre cele 12 centre din cadrul „Rețelei transfrontaliere integrate pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice” au fost instituite la Chișinău.

De asemenea, în scopul realizării cercetărilor în domeniul biomedicinei, a fost achiziționat un microscop confocal încadrat în Laboratorul de Cercetare și Biologie Moleculară al Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al USMF „Nicolae Testemițanu”.

Proiectul „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET” a fost lansat la 27 aprilie 2021, grație grantului structural transfrontalier, dezvoltat și implementat împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” din Iași.

Finanțarea acestuia este realizată prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, bugetul alocat fiind de 1.439.631 de euro. Dintre aceștia peste 326 de mii de euro constituie bugetul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

Acest proiect prevede unificarea, integrarea și consolidarea capacităților regionale prin crearea unei rețele de excelență în furnizarea de servicii de sănătate, cercetarea medicală (fundamentală, preclinică și clinică) și educația medicală între entități cu expertiză în domeniul obezității, diabetului și altor tulburări metabolice.

Next Post

Arhiva InfoPrut